Premierul polonez, anunt de ultim moment: „Nu am fost de acord sa furnizam avioane singuri”

Premierul polonez a transmis ca trimiterea de avioane de lupta catre Ucraina trebuie facuta in comun acord de tarile NATO. Declaratiile prim-ministrului vin dupa ce Washingtonul a respins oferta Poloniei de a-si trimite toate avioanele MIG-29 catre o baza aeriana americana, pentru ca acestea sa fie predate de SUA la Kiev.

Ucraina a apelat la guvernele occidentale sa ii ofere avioane de lupta pentru a se apara impotriva invaziei Rusiei.

Polonia sustine ca este pregatita sa desfasoare toate avioanele sale MIG-29 la baza aeriana Ramstein din Germania si sa le puna la dispozitia Statelor Unite, indemnand si alti membri NATO sa faca acelasi lucru. Propunerea de a transfera mai intai dreptul de proprietate asupra aeronavelor MiG-29 in Statele Unite i-a luat prin surprindere pe oficialii administratiei Biden si a fost respinsa de Pentagon.

Totusi, vicepresedintele SUA Kamala Harris, aflata in vizita la Varsovia, va dezbate problema saptamana aceasta, au declarat inalti oficiali ai administratiei inainte ca aceasta sa plecce in Europa.

Kremlinul a declarat ca acesta este un scenariu potential periculos si nedorit.

Viceministrul polonez de externe Pawel Jablonski a declarat pentru Polskie Radio 1 ca tara sa trebuie sa acorde prioritate securitatii atunci cand are in vedere furnizarea de avioane catre Ucraina.

”Nu se poate ca Polonia sa-si asume riscul, in calitate de singura tara NATO, fara ca celelalte tari sa-l compenseze sau sa-l impartaseasca in niciun fel”, a declarat el, potrivit Reuters.

„O decizie atat de serioasa precum furnizarea de avioane trebuie luata in unanimitate si fara echivoc de catre intreaga alianta nord-atlantica”, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki in timpul unei conferinte de presa in capitala Austriei Viena, difuzata de televiziunea poloneza.

„Nu am fost de acord sa furnizam avioane singuri, pentru ca trebuie sa fie decizia intregii NATO”, a adaugat el.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, in repetate randuri Occidentului sa implementeze o zona de excludere aeriana deasupra Ucrainei, dar SUA si aliatii sai din NATO au respins aceste apeluri temandu-se de o confruntare directa cu Moscova.

Ministerul rus al Apararii a avertizat ca tarile care ofera Ucrainei terenuri aeriene pentru atacuri asupra Rusiei pot fi considerate ca fiind intrat in conflict.

Viceministrul polonez de externe Pawel Jablonski a declarat postului public de radio Polskie Radio 1 ca Polonia trebuie sa acorde prioritate securitatii atunci cand are in vedere furnizarea de avioane catre Ucraina.

„Nu se poate ca Polonia sa-si asume riscul, in calitate de singura tara NATO, iar celelalte tari nu ar trebui sa-l compenseze sau sa ne impartaseasca in niciun fel”, a spus el, potrivit Reuters.

MIG-29 este un avion de lupta care a fost dezvoltat in Uniunea Sovietica si, deoarece armata ucraineana foloseste deja avioane fabricate in Rusia, ar fi cea mai buna alegere pentru pilotii ucraineni, care stiu deja sa le opereze, spun expertii. Antrenamentul pilotilor de lupta pe aeronavele fabricate in SUA poate dura ani de zile si necesita si o intretinere diferita.