Premierul Ciuca, prima declaratie dupa ce Gazprom a anuntat ca a taiat livrarile de gaze catre Polonia si Bulgaria

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca Romania cauta surse alternative pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, iar in acest moment consumul este mai mic decat capacitarea de productie interna. Aceasta declaratia vine dupa ce Gazprom a anuntat ca a taiat livrarile de gaze catre Polonia si Bulgaria, care au refuzat sa plateasca in ruble pentru energia importata.

„Am avut o discutie in aceasta dimineata cu ministrul Energiei. Romania nu este afectata in acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de productie pe care noi o avem. Suntem una dintre putinele tari din Europa care beneficiem de resursa de gaz consistenta, sigur nu pe deplinatatea nevoilor noastre, asiguram pentru perioada de iarna un import de aproximativ 20% din necesar”, a declarat seful Executivului.

Publicitate

Romania cauta alternative la gazul rusesc.

„Acum se cauta surse alternative de asigurare a gazului, dar inca o data, in acest moment Romania nu este afectata”, a mai spus premierul.

Publicitate

Gigantul energetic rus Gazprom a anuntat miercuri ca a oprit complet livrarile de gaze naturale catre Polonia si Bulgaria, pe motiv ca cele doua tari nu au platit in ruble pentru livrarea combustibilului.

Aprovizionarea va fi oprita pana cand vor fi facute platile, a precizat Gazprom.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut recent tarilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, dupa invadarea Ucrainei, sa implementeze o schema in cadrul careia isi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plati in euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmand ca aceste fonduri sa fie convertite in ruble rusesti.

Polonia, tara al carei contract cu Rusia expira la finele acestui an, a spus in repetate randuri ca nu va respecta noua schema de plata pentru gazele rusesti. De asemenea, autoritatile de la Varsovia au anuntat ca nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.