Ordinul de mobilizare a rezervistilor din Armata Romana: „Va veti prezenta la locul si termenul prevazute in ordinul de chemare in urmatoarele situatii”

Ordinele de chemare a rezervistilor din Armata Romana trimise de Ministerul Apararii au inceput sa ingrijoreze romanii.

Astfel, in emisiunea „Sinteza zilei”, de la Antena 3,  Mihai Gadea a prezentat un ordin de chemare al rezervistilor din Romania. Documentul a fost emis de Ministerul Apararii Nationale, Centrul Militar Judetean Braila, in baza articolului 26 din Legea 355/2009 privind regimul starii de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate si al starii de razboi.

Potrivit ordinului de chemare, soldatul trebuie sa se prezinte in termen de 48 de ore la unitatea militara desemnata. In caz de neprezentare la termenul si locul mentionate in ordin, persoana respectiva este atentionata ca va suporta consecintele Codului Penal, articolul 435 care prevede inchisoare de la 2 la 7 ani.

Ordinul de chemare al rezervistilor mentioneaza obligatiile posesorului acestui document, pe verso:

1. Va veti prezenta la locul si termenul prevazute in ordinul de chemare in urmatoarele situatii:

– la instituirea starii de asediu;

– la declararea starii de mobilizare partiala sau totala, precum si a starii de razboi;

– la chemarea prin delegatul M.A.l., unitatii militare, ori prin statiile locale de radio sau TV.

2. Veti prezenta ordinul de chemare operatorilor economici cu care executati transportul, pentru a fi inscrise datele mentionate in cupoanele de deplasare la mobilizare sau razboi.

3. La prezentarea la unitate veti avea asupra dumneavoastra:

– ordinul de chemare (pliat si lipit pe ultima coperta a livretului militar), livretul militar, cartea de identitate, permisul de conducere auto, actele medicale pe care le posedati (carnet de sanatate, bilet de iesire din spital, certificat de concediu medical, decizia de pensionare pe caz de boala etc);

– obiecte de igiena personala;

– hrana rece pentru una zi.

4. Ordinul de chemare si livretul militar vor fi pastrate in deplina siguranta pentru a nu fi supuse pierderii, deteriorarii, distrugerii sau furtului, iar la plecarea din localitate se vor gasi asupra dumneavoastra,

5. Pierderea ori deteriorarea ordinului de chemare va fi anuntata, in termen de 48 ore, centrului militar.

Reactia MApN, dupa ce Antena 3 a prezentat ordinul de chemare al rezervistilor la mobilizare sau razboi

„Sa stiti ca astfel de ordine se emit anual cateva mii, pentru ca centrele militare judetene si de sector au un plan de verificare a rezervei Armatei in fiecare an. In textul acestu ordin este invocata Legea 355/2009, coroborata cu alta lege, Legea 446/ 2017.

Contextul este foarte important si coincindenta pare mult prea mare, dar va asigur ca in fiecare an.. Noi, de altfel, avem si exercitii speciale pe acest domeniu, undeva in aprilie-mai-iunie, pentru ca suntem obligati de lege, iar in restul anului exista un plan de verificare.

Domnul in cauza are 52 de ani, deci doar pana la 55 de ani va ramane evidentele militarilor in rezerva”, a precizat, gen.Constantin Spinu, purtator de cuvant al Ministerului Apararii.