Ora de iarna 2022. Trecerea la ora de iarna are loc in aceasta noapte. Cum ne afectează schimbarea orei

Ora de iarna 2022. Anul acesta, trecerea la la ora de iarna se va face in noaptea dintre sambata, 29 octombrie si duminica, 30 octombrie. Ora 04:00 va deveni ora 03:00, adica vom dormi o ora in plus.

De ce se schimba ora in Romania

Schimbarea orei se face de doua ori pe an, in lunile martie si octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vara se face in ultima duminica a lunii martie, cand ceasul se da cu o ora inainte, iar trecerea la ora de iarna are loc in ultima duminica a lunii octombrie.

In noaptea de sambata spre duminica, in ultimul weekend din aceasta luna, romanii isi vor da ceasurile cu o ora inapoi. Practic, in acest weekend se revine la ora normala care a fost schimbata odata cu introducerea sistemului orei de vara idee vehiculata pentru prima oara de omul de stiinta Benjamin Franklin, in anul 1784.

Publicitate

Sistemul orei de vara si de iarna presupune o ajustatare cu o ora a ceasurilor in fiecare primavara si toamna, pentru a beneficia mai bine de lumina naturala. La ora de vara, ceasul se da inainte cu o ora (ora 3.00 devine ora 4.00), in timp ce la ora de iarna ceasurile se dau inapoi cu o ora, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Castigam, teoretic, o ora de somn.

Schimbarea orei a fost intens dezbatuta in ultimii ani, iar Uniunea Europeana le-a cerut statelor membre sa decida daca vor ramane definitiv la ora de vara sau la cea de iarna, insa pana acum nu a fost luata nicio decizie in acest sens.

Ce efecte poate avea schimbarea orei asupra organismului uman

Potrivit medicilor, o persoana obisnuita are nevoie de cel putin o saptamana de la trecerea la ora de iarna pana cand organismul uman se obisnuieste cu noul fus orar.

Dupa modificarea orei, unele persoane resimt anumite efecte asupra organismului, printre care oboseala, nervozitatea, starea de slabiciune.

Persoanele cele mai vizate de aceste simptome sunt batranii si copiii.
Sfatul medicilor pentru a face mai usoara pentru organism trecerea la ora de iarna este sa renuntam la bauturile pe baza de cofeina, precum cafeaua, ceaiul negru si orice fel de energizante. Acest tip de bauturi accelereaza functionarea sistemului cardiovascular si iti afecteaza somnul, cu riscul de insomnii.

Cele mai afectate categorii de modificarea orei sunt persoanele in varsta si copiii, care resimt mai mult efectele negative are trecerii la ora de iarna.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.