Noua lista a tarifelor RCA

Proiectul de Hotarare privind stabilirea tarifelor de prima maxime aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto a fost publicata vineri de Ministerul Finantelor Publice, acesta precizand ca depasirea acestora constituie contraventie.

„(…) o solutie pentru remedierea starii de fapt o poate constitui limitarea temporara, pentru 6 luni, a tarifelor de prima practicate de catre asiguratorii RCA. Intrucat exista diferente intre puterea de cumparare a persoanelor fizice si cea a persoanelor juridice, impactul pe care celelalte cresteri de pret inregistrate la nivelul economiei nationale il au asupra bugetului persoanelor fizice cat faptul ca frecventa daunei inregistrata pe categoria de risc a persoanelor fizice este considerabil mai scazuta decat cea inregistrata pentru persoanele juridice, este justificata o diferentiere a modului de calcul al tarifului maximal”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Astfel, pentru persoanele fizice, limitarea tariful maximal este justificata prin plafonarea la nivelul tarifului de referinta publicat de catre A.S.F. iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la incheierea contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adica tariful de referinta publicat de catre A.S.F. inmultit cu factorul N. Totodata, in aceasta situatie asiguratii nu vor mai fi nevoiti sa apeleze la acest mecanism si isi vor putea alege asiguratorul RCA fara intarziere.

Tarifele de prima maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale.Mentionam ca la momentul de fata 98,5 % dintre asigurati se afla in clase de bonus si 1,5% in clase de malus. „Aceasta solutie temporara vine in sprijinul tuturor categoriilor de asigurati, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pietei de asigurari si poate contribui la o mai buna functionare a acesteia pana la momentul la care portofoliul de asigurati ai Societatii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este absorbit in piata”, se arata in documentul citat, potrivit Adevarul.

Tarifele de prima maxime adoptate prin prezenta hotarare se vor aplica de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA pe o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari. Societatile de asigurare care practica RCA vor aplica pe aceasta perioada tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in prezenta hotarare.

Supravegherea practicarii tarifelor de prima maxime de catre societatile de asigurare care practica RCA se exercita de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, pe perioada de 6 luni stabilita conformart. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr.21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima prevazut in anexa de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie.Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul A.S.F., iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul A.S.F.