Primarul Capitalei Nicusor Dan, a anuntat care sunt preturile cu care se confrunta bucurestenii in aceasta iarna. Primarul general Nicusor Dan atrage din nou atentia asupra „dezechilibrului” dintre fondurile pentru Primaria Capitalei si cele de sector.
„De la 1 noiembrie o sa avem noile preturi pe care le va da ANRE, atat pentru productie, cat si pentru transport, distributie, deci si pentru pretul final al gigacaloriei. Pretul total al gigacaloriei in momentul de fata, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucurestenii platesc 350 si primaria 510. Acesta este raportul.
De la 1 noiembrie o sa avem alte preturi. Eu ma astept sa nu fie mai mari. In orice caz, nu o sa fie mai mari pentru cetateni. Vom pastra acesti 350 de lei si vreau sa mentionez ca 350 este, totusi, pretul cel mai mic din Romania. Adica sunt localitati care au 400, sunt localitati care au 500, 450, 420. 350 e cel mai mic”, a spus Nicusor Dan la Europa FM, potrivit Agerpres.
Publicitate
Se finalizeaza achizitia pentru reabilitarea a 210 km din reteaua de termoficare
El a estimat ca in aceasta saptamana sau cel tarziu saptamana viitoare va fi incheiata achizitia pentru reabilitarea a peste 210 kilometri de retea de termoficare, cu fonduri UE. Pe de alta parte, Nicusor Dan a spus ca exista „o sincopa” pe fluxul de numerar in ceea ce priveste datoriile pe care Termoenergetica le are catre Elcen.
Primaria Capitalei a solicitat sprijinul Guvernului pentru a beneficia de compensari mai mari sau de posibilitatea de a se imprumuta, pentru a-si achita datoria.
„A fost o crestere exceptionala a pretului de gaz si fata de aceasta crestere exceptionala a pretului gazului, Guvernul a stabilit mai multe masuri de care au beneficiat disproportionat localitatile din Romania care au sisteme centralizate. Adica, Bucurestiul are 550.000 de apartamente si a primit cam 15 milioane de lei, iar toate celelalte localitati impreuna au tot 550.000 de apartamente pe care le deservesc centralizat si au primit cam 800 de milioane de lei.
Deci, aceasta este diferenta si consider justificat sa existe o compensare si pentru Bucuresti, data fiind aceasta situatie exceptionala a pretului la gaz. Daca nu, cel putin sa ni se permita sa ne imprumutam pentru a elimina aceasta datorie si Elcen sa poata sa iasa din insolventa, sa poata sa acceseze fonduri europene, sa se modernizeze”, a spus Nicusor Dan.
Multe dintre investitii nu s-au facut
In acelasi timp, municipalitatea a taiat din investitii din cauza lipsei banilor, a declarat, marti, primarul general Nicusor Dan, atragand atentia asupra „dezechilibrului” dintre fondurile pentru Primaria Capitalei si cele de sector.
„Este de acum 20 de ani impartirea asta deficitara. Multe dintre investitii nu s-au facut, faptul ca sunt poduri care nu au mentenanta corespunzatoare vine din deficitul asta de bani. Noi anul acesta am fi putut sa facem, de exemplu, consolidarea celei de-a doua jumatati din Podul Grant, care este necesara, nu am avut bani. Am fi putut sa facem consolidarea malurilor de lac din Herastrau. Degeaba schimbam asfaltul, daca malul de lac aluneca, evident ca aleea o sa se rupa (…). Sunt lucruri pe care le-am taiat din lista de investitii tocmai pentru ca nu avem bani. In schimb, ne-am dus catre fonduri europene”, a afirmat Nicusor Dan.
A incredintat lucrari sectoarelor
Conform acestuia, nu este normal ca Municipalitatea sa aiba o alocare mai mica decat primariile de sector.
„Este un dezechilibru pe care nu il semnalez numai acum, de cand sunt primar, il semnalez de cand era primar Sorin Oprescu. Nu este normal ca Primaria Capitalei, care are subventia la termie si subventia la transportul public – cam 1 miliard de lei este si cea la transportul public, spitalele si toate teatrele si iluminatul public, semafoare si multe alte servicii, inclusiv liniile pe care le tragem, inclusiv pe asfalt, ca sa semnalizam rutier orasul – nu e normal ca noi sa avem mai putin decat sectoarele, care au scolile, salubritatea si parcuri, pe care le avem si noi”, a punctat Nicusor Dan.
El a mentionat ca a incredintat din lucrari sectoarelor. „Nu are rost sa blocam lucrari, pentru ca vrem sa le facem noi, deci am gasit termoizolari de blocuri, le-am dat la sectoare (…). Este prelungirea Pasajului Grigorescu, pe care vor sa-l faca impreuna primariile sectoarelor 3 si 4, le-am dat, noi facem doar exproprierile, Sectorul 1 si-a exprimat intentia sa faca iesirea din Biharea din cartierul Henri Coanda, daca vrea sa-l faca, i-l dam”, a adaugat Nicusor Dan.