Ministrul Sanatatii a facut anuntul despre medicamentul benefic in tratamentul COVID: „Se va gasi si in farmacii”

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat ca antiviralele precum Favipiravir se vor gasi si in farmaciile cu circuit deschis in curand.

„In ceea ce priveste medicatia antivirala inovativa, sper sa putem sa semnam primul contract cu MSD chiar in aceste zile si pana spre sfarsitul lunii, asa cum am promis, primele cantitati de antivirale inovative sa se gaseasca atat la nivelul spitalelor, cat si la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacientilor, unde pot primi si tratamentul gratuit.

In plus, toate aceste centre si spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am facut o informare pentru populatie extrem de accesibila.

Medicamentul Favipiravir se va gasi in scurt timp si in farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe baza de prescriptie si cu o evidenta clara, pentru ca e medicament toxic si trebuie sa evitam ca populatia sa consume un astfel de produs atunci cand nu este necesar”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii sustine ca facilitarea testarii va duce la controlul pandemiei.

„O persoana care este diagnosticata de la inceputul bolii poate sa beneficieze asa cum trebuie de asistenta de sanatate din timp si nu ajunge in stadii tardive ale bolii greu controlabile care au dus – ati vazut – la o mortalitate foarte mare.

Din punctul de vedere al mortalitatii, in acest moment, fata de situatia similara din luna octombrie, cand se inregistra acelasi numar de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mica”, a mai spus ministrul Rafila.

Atentionari cu privire la riscul de teratogenicitate al favipiravir:

➢ Favipiravir este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide.

➢ Femeile de varsta fertila trebuie sa utilizeze metode de contraceptie foarte eficace in timpul tratamentului si cel putin 7 zile dupa oprirea acestuia. In situatia in care pacientele suspecteaza faptul ca sunt gravide, se va efectua un test de sarcina pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, inainte de initierea tratamentului.

➢ Favipiravir nu se administreaza femeilor care alapteaza, daca acestea nu doresc sa opreasca alaptarea.

➢ Barbatii activi sexual trebuie sa foloseasca prezervative pe durata tratamentului si timp de cel putin 7
zile dupa intreruperea acestuia.

➢ In plus, partenerele pacientilor barbati trebuie sa utilizeze metode eficace de contraceptie, atat pe durata tratamentului, cat si timp de 7 de zile dupa dupa intreruperea acestuia. De asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat in aceasta perioada.

➢ In cazul aparitiei unei sarcini, pacientele trebuie sa intrerupa tratamentul cu favipiravir si sa consulte imediat medicul.

➢ Pacientii nu trebuie sa doneze sange in timpul tratamentului precum si timp de cel putin 7 zile dupa intreruperea tratamentului cu favipiravir. Pacientii de sex masculin nu trebuie sa doneze sperma in timpul tratamentului precum si timp de cel putin 7 zile dupa intreruperea tratamentului.

• Favipiravir prezinta risc de crestere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) si de afectare hepatica, precum si risc de hiperuricemie:

➢ Favipiravir este contraindicat in insuficienta hepatica severa si insuficienta renala severa.

➢ Pacientii trebuie sa fie atenti la aparitia unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatica indusa medicamentos: oboseala (fatigabilitate), lipsa poftei de mancare (anorexie), disconfort abdominal in partea dreapta a abdomenului, urina de culoare inchisa sau icter.

➢ Se va intrerupe utilizarea de favipiravir in cazul aparitiei acestor simptome si se va solicita asistenta