Ministerul Sanatatii, anunt despre aparitia variolei maimutei in Romania.

Ministerul Sanatatii a infirmat zvonurile privind aparitia unui caz de variola maimutei in Romania.

„Pe teritoriul Romaniei nu a fost inregistrat niciun caz de variola a maimutei sau suspiciune de imbolnavire

Urmare a informatiilor aparute in mediul online cu privire la un posibil caz de variola la Spitalul Municipal din Radauti, judetul Suceava, precizam urmatoarele:

Publicitate

Cazul de la Radauti este din punct de vedere clinic si epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicela, infectata dupa contactul cu copii, membri de familie, care au avut aceasta boala, conform sefului sectiei de boli infectioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

Variola maimutei nu se raspandeste cu usurinta intre persoane si necesita un contact apropiat. Virusul intra in organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gura si prin fluide corporale.

Principalul mod in care poate fi raspandit este in timpul contactului fizic apropiat si prelungit cu o persoana care are variola maimutei. Nu exista elemente care sa sugereze in vreun fel posibilitatea infectarii pacientei din Radauti cu virusul variolei maimutei.

Pentru mai multe informatii legate de variola maimutei, Ministerul Sanatatii a pus la dispozitia publicului un material recent pe aceasta tema elaborat de catre Biroul Regional pentru Europa al OMS, se arata in comunicatul ministerului.

Anuntul ministrului Sanatatii:

„Trebuie sa existe o supraveghere serioasa a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare in cazul unor urgente epidemiologice HERA vom tatona optiunile pentru a avea o anumita cantitate de vaccin care sa fie eventual administrabil contactilor unei persoane care este diagnosticata cu aceasta boala”, a declarat, duminica, Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii spune ca este vorba de o cantitate mica, dar care va fi pusa la dispozitia autoritatilor ca masura preventiva.

„Discutam de cateva sute de doze, probabil, maximum 1000 care sa fie la dispozitia autoritatilor romane. Sunt cantitati mici pentru ca si numarul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similara, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a mai spus ministrul.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.