Ministerul Apararii Nationale a facut anuntul! Se da o noua lege privind incorporarea in Armata. Sunt vizati romanii de pana in 35 de ani, barbati si femei

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a pus in dezbatere publica proiectul de lege care prevede introducerea unei noi categorii de personal – militar voluntar in termen.

In acest mod, atat barbatii cat si femeile cu varsta intre 18 si 35 de ani vor putea solicita participarea, ca voluntari, la un program de pregatire militara de baza, de pana la patru luni. „Proiectul isi propune, totodata, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutarii-incorporarii, in situatia reinstituirii serviciului militar obligatoriu in calitate de militar in termen, potrivit legii, respectiv pe durata starii de razboi, a starii de mobilizare, precum si pe timpul starii de asediu”, arata MApN.

Ministerul Apararii Nationale a postat, marti, pe pagina institutiei, in procedura de transparenta legislativa, forma initiala a unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare.

Publicitate

„Solutiile legislative propuse asigura coerenta si corelarea continutului legii cu prevederile actelor normative in domeniul apararii si securitatii nationale nou intrate in vigoare. Una dintre cele mai importante prevederi este adaugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar in termen, in structurile Ministerului Apararii Nationale, precum si crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregatire militara de baza a acestora”, a explicat MApN.

Astfel, pe timp de pace, cetatenii romani, barbati si femei, cu domiciliul stabil in Romania, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care nu au indeplinit serviciul militar activ sau in rezerva, vor putea solicita Ministerului Apararii participarea, pe baza de voluntariat, la un program de pregatire militara de baza, cu durata de pana la patru luni, in calitate de militar voluntar in termen.

„Prin introducerea acestui concept se are in vedere cresterea cantitatii si calitatii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendarii, incepand cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetatenii romani care vor executa, dupa adoptarea actului normativ, serviciul militar in calitate de militar voluntar in termen pot reprezenta o sursa importanta pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei Romaniei. Conform propunerii legislative, pe timpul derularii programului de pregatire militara de baza, militarii voluntari in termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare si de hrana, asistenta medicala si medicamente, precum si de indemnizatie lunara, similare militarilor in termen cu gradul de soldat, si se vor supune prevederilor legilor si regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregatire, acestia vor primi o indemnizatie reprezentand trei castiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmand ca centrele militare sa ii ia evidenta si sa ii introduca in rezerva operationala”, a aratat sursa citata.

Publicitate

O alta prevedere a proiectului se refera la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operationale pe timp de pace, similar rezervistilor voluntari, avandu-se in vedere necesitatea mentinerii aceluiasi nivel de pregatire militara a acestor categorii de rezervisti care pot completa, in situatiile prevazute de lege, structurile cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale. Totodata, rezervistii pot fi concentrati, pe timp de pace, pentru indeplinirea unor misiuni pe o perioada determinata, potrivit nevoilor institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale.

„Proiectul isi propune, totodata, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutarii-incorporarii, in situatia reinstituirii serviciului militar obligatoriu in calitate de militar in termen, potrivit legii, respectiv pe durata starii de razboi, a starii de mobilizare, precum si pe timpul starii de asediu. Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-incorporare este necesara pentru fundamentarea documentelor de planificare operationala, administrativa si bugetara la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Apararii Nationale, precum si al celorlalte institutii cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale”, a precizat MApN.

De asemenea, se abroga prevederea privind obligativitatea prezentarii cetatenilor incorporabili si rezervistilor la centrul militar cu prilejul schimbarii domiciliului, avand in vedere ca prin Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor se vor pune la dispozitia structurilor Ministerului Apararii Nationale cu atributii privind evidenta recrutilor si a rezervistilor informatiile necesare pentru actualizarea bazelor de date proprii, inclusiv cele referitoare la schimbarea domiciliului.

Conform sursei citate, prin noua lege, se va reglementa recunoasterea executarii serviciului militar de catre cetatenii care au indeplinit aceasta forma de pregatire in armatele altor state si, totodata, se va clarifica modalitatea prin care cetatenii romani, respectiv, cetatenii incorporabili, rezervistii voluntari si rezervistii isi exercita dreptul si obligatia constitutionala de a apara tara. Astfel, in functie de starea exceptionala instituita sau declarata, de locul in care isi au domiciliul, in Romania sau in strainatate, precum si de prezenta/absenta temporara in/din tara, acestia se vor prezenta pe baza instiintarii in scris la domiciliul din Romania, in locul, la data si ora prevazute in ordinul de chemare sau in locul si la termenul prevazute de lege.

Alte prevederi din proiectul de lege includ reglementarea modului de pastrare a locului de munca pe toata durata cat salariatii participa la exercitiile si antrenamentele de mobilizare, sunt concentrati/mobilizati, conform legii, sau indeplinesc serviciul militar in declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, precum si crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetatenii incorporabili, recrutii si rezervistii pentru clarificarea situatiei militare.

Textul initial al propunerii legislative poate fi consultat pe pagina de internet a MApN.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.