Mihai Voropchievici si Lidia Fecioru ne spun ce obiceiuri trebuie sa respectam de Florii pentru a avea noroc.
“Pentru ca avem crenguta de salcie de anul trecut se spune ca pe cea de anul trecut e bine sa o ardem. O putem pune acolo si mai tamaiem cu ea, ca ne ducem la cimitir, sa le ducem si lor cate o crenguta de salcie. Salcia este un talisman de protectie, potrivit Antena 3.
Salcia se socoate un pom sfant. De-aia plange tot timpul. Ea s-a asternut drept pod pentru Maica Domnului si de aceea este aplecata.
Publicitate
Se duc flori, in afara de salcie. Se duc matisorii aia. Se sfintesc florile si aceste plante si se pun la icoane.
Fetele e bine sa isi puna o floare sub perna, ca sa aiba noroc in dragoste, in familie
E bine sa sadim un pom in Duminica Floriilor. A da viata la ceva. Sadeam flori, puneam flori in pamant, seminte care sa iasa in vara. Puneam pomi si arbusti cu pomisoare.
Pentru fetele care vor sa se marite, sa se impartaseasca de Florii.
Daca ne doare spatele, sa ne inconjuram cu o funie si sa iesim din acel cerc. Sa nu ne mai doara spatele tot anul.
Fetele de maritis faceau coronite si cand ajungeam acasa le aruncam pe acoperis. Daca aluneca si cadea de pe acoperis, fata respectiva se marita.
Crengutele uscate de salcie se pot toca marunt, se ard, se fac cenusa, si se pun la florile carora nu le merge bine, sa isi revina.
De Florii nu avem voie sa fim suparati. Daca esti suparat, asa iti merge tot anul.
Este bine sa dai din putinul pe care il ai si celor care nu au. Este bine sa daruim. Ziua de Florii este egala cu ziua Pastelui. Este ziua cand Iisus a acceptat sa i se spuna Imparat.”
Publicitate