Marturiile tulburatoare ale preotilor romani din Ucraina: „Au inceput prigoanele grele si mari”. De ce vor sa-l dea in judecata pe Zelenski

Parintele Mihail Jar, staretul ortodox roman al Manastirii Banceni din regiunea Herta (Ucraina), a spus la Antena 3 CNN ca manastirile din zona au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene.

Scandal in bisericile ucrainene. O parte din clerici, printre care si vorbitori de limba romana, acuza statul ucrainean de prigoana. Serviciile secrete, in schimb, spun ca exista preoti care fac propaganda pentru rusi si ii ameninta cu expulzarea.

Mai multe perchezitii au avut loc in biserici, manastiri si chiar in casele preotilor.

Publicitate

Peste 100 de lacasuri de cult unde se roaga romani ar putea fi scoase in afara legii.

Serviciile secrete din Ucraina au descins in mai multe locatii din diverse parohii pentru a gasi documente care sa dovedeasca faptul ca acesti preoti au legaturi cu Rusia sau ca au cetatenie rusa.

Au inceput prigoanele grele si mari, ne-au distrus complet. Ne-au distrus, pur si simplu trebuie sa rabdam pentru Hristos, pentru credinta. Dar nu in felul asta. Nu te poti ruga nici la Dumnezeu acum, sa stai sa dormi cu frica in casa.

Articolul continuă după reclame

Au intrat noaptea la Mitropolie la Cernauti, au intrat noaptea peste ei in case cu (pusti) automate, i-au pus (pe clerici) la perete, au spart geamurile. (…) Au mers la manastiri de maici, le-au pus la pamant, le-au apasat cu calcaiul pe cap, lucruri foarte grele”, a spus preotul roman la Antena 3.

Acesta a spus ca autoritatile ucrainene au redus de curand controalele.

„Aici la noi s-a oprit putin, nu stiu din ce cauza. Cel mai mult s-au controlat Mitropolia si manastirile. Bisericile din sate au stat linistite. Manastirile au fost controlate mai tare”, a mai spus preotul.

Preotii romani il dau in judecata pe Zelenski, sa nu fie izgoniti din Ucraina

Unul dintre preotii din comunitatea de romani din Ucraina a decis sa il dea in judecata pe presedintele Volodimir Zelenski.

Presa ucraineana sustine ca Mitropolitul Meletie al Cernautilor si Bucovinei este cel care il da in judecata pe Zelenski, cerand sa fie anulat ordinul prezidential prin care ii este revocata cetatenia, care a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut.

Circa 500.000 de mii de romani se afla pe teritoriul Ucrainei.

Informatia despre retragerea cetateniei a fost deja transmisa Serviciului de Stat de Migratie, iar oamenii bisericii ar putea fi deportati din Ucraina, potrivit publicatiei Livyi Bereg, care citeaza surse din administratia prezidentiala.

Persoanele care au ramas fara cetatenie ucraineana sunt mitropoliti, vicari, arhiepiscopi, episcopi si protoierei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care s-a desprins canonic de Moscova dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.