Japonia, zguduita de un cutremur puternic. Autoritatile se asteapta la ce e mai rau

Un puternic seism cu magnitudinea de 7,6 a avut loc in Japonia in data de 1 ianuarie 2024, generand consecinte devastatoare. Zona centrala si coasta de vest au fost lovite atat de un cutremur intens, cat si de un tsunami.

Autoritatile au emis avertismente catre locuitori sa evacueze imediat zonele afectate, procedand la intreruperea furnizarii de curent in mii de locuinte si suspendarea zborurilor si a serviciilor feroviare catre regiunile afectate, conform informatiilor de pe reuters.com.

Seismul cu magnitudinea de 7,6 a generat valuri cu o inaltime de aproximativ un metru pe anumite portiuni ale coastei Marii Japoniei, iar exista asteptarea producerii unor valuri si mai mari, conform rapoartelor postului public NHK.

Publicitate

Agentia de Meteorologie din Japonia a emis avertismente de tsunami pentru zonele de coasta Ishikawa, Niigata si Toyama. De asemenea, Rusia a emis avertismente de tsunami pentru orasele sale din estul indepartat, Vladivostok si Nahodka.

In prezent, autoritatile evalueaza inca intinderea pagubelor, iar prim-ministrul Fumio Kishida a subliniat necesitatea ca locuitorii sa fie pregatiti pentru eventuale replici seismice in comentariile transmise prin intermediul NHK.

„Locuitorii trebuie sa ramana vigilenti in fata posibilelor replici seismice, iar cei aflati in zonele amenintate de tsunami sunt indemnati sa evacueze cat mai prompt”, a precizat Kishida.

Imaginile furnizate de NHK au aratat cladiri prabusindu-se intr-un nor de praf in orasul de coasta Suzu, iar locuitorii din Kanazawa s-au adapostit sub mese in timp ce cutremurul le zguduia locuintele. Cutremurul a resimtit si cladirile din capitala Tokyo, situata pe coasta opusa.

Peste 36.000 de locuinte au ramas fara curent in Ishikawa si Toyama, conform furnizorului de utilitati Hokuriku Electric Power (9505.T).

Articolul continuă după reclame

Serviciile feroviare de mare viteza catre Ishikawa au fost oprite, iar operatorii de telecomunicatii Softbank (9434.T) si KDDI (9433.T) au raportat intreruperi ale serviciilor de telefonie si internet in Ishikawa si Niigata, conform informatiilor furnizate pe site-urile lor.

Compania aeriana japoneza ANA (9202.T) a intors patru aeronave care se indreptau catre aeroporturile din Toyama si Ishikawa in aer dupa cutremur, in timp ce Japan Airlines (9201.T) a anulat majoritatea zborurilor catre regiunile Niigata si Ishikawa pentru restul zilei.

Autoritatea de Reglementare Nucleara din Japonia a asigurat ca nu au fost semnalate nereguli la centralele nucleare amplasate de-a lungul Marii Japoniei, inclusiv cele cinci reactoare active la centralele Kansai Electric Power (9503.T) Ohi si Takahama din prefectura Fukui.

Uzina Shika, Hokuriku din Ishikawa, cea mai apropiata de epicentrul cutremurului, a oprit deja cele doua reactoare inainte de seism pentru o inspectie de rutina, astfel incat sa nu fie afectata in niciun fel.

Este important de mentionat ca Japonia a fost lovita de un cutremur masiv si un tsunami la 11 martie 2011, eveniment care a provocat moartea a aproape 20.000 de oameni, distrugerea unor orase si declansarea unei crize nucleare in Fukushima.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.