In mod surprinzator, 2020 – anul pandemiei Covid-19 si al unei dintre cele mai grave crize economice globale din ultimii 50 de ani – se incheie cu rezultate substantial pozitive pentru investitorii din intreaga lume. Si daca suprematia absoluta a performantei apartine Bitcoin , care cu un ultim impuls la sfarsitul anului a inregistrat o crestere de 270% (intregul cos de criptomonede depaseste si 210%), chiar si cele mai traditionale categorii de actiuni iar obligatiunile, in mare, nu au dezamagit.
Incepand cu actiuni hi-tech, cu Nasdaq 100, cosul celor mai inovatoare companii este in crestere cu 47%. O crestere alaturi de care rezultatele principalilor indici americani nu se desfigureaza, incepand cu actiunile S & P500 (+ 14,2%) sau actiunile japoneze, cu Nikkei 225 in crestere + 12,12%. Toti indicii bursieri care, sa ne amintim, sunt insotiti de stocuri tehnologice. «Dupa pierderile dramatice din martie, cand principalii indici mondiali au inregistrat pierderi de peste 30% din cauza pandemie, a avut loc o redresare puternica a pietelor bursiere. Castigatorii sunt in principal indicii bursieri americani si asiatici, in timp ce pietele bursiere europene au inregistrat pierderi sau cresteri mai modeste de la inceputul anului. Si asta tocmai pentru ca numele mari ale tehnologiei lipsesc de pe listele Vechiului Continent ”, explica Fabiola Banfi.
Actiunile din Europa si Asia emergenta ar putea oferi o valoare mai mare
Potrivit scenariilor de piata ipotezate de Allianz Global Investor, una dintre cele mai mari companii globale de administrare a activelor, „actiunile din Europa si Asia emergenta ar putea oferi o valoare mai mare decat actiunile castigatoare din SUA din 2020, in timp ce mediul cu randament redus ar putea crea oportunitati».
Publicitate
Daca actiunile americane si actiunile tehnologice au fost triumfurile performantei din 2020, obligatiunile, in ciuda randamentelor negative ale majoritatii emisiilor guvernamentale si corporative, atat in Europa, cat si in alte parti ale lumii, au reusit sa ofere cateva puncte procentuale de castiguri. Astfel, Trezoreria SUA pe zece ani (+ 7,5%), BTP-urile italiene pe 10 ani (+ 3,01%) si chiar Bund-urile germane, al caror cupon este negativ, au adus un castig de 2, 46%.
„Acest lucru s-a intamplat deoarece preturile emisiilor listate au crescut si mai mult, provocand o scadere suplimentara a randamentelor, care a devenit adesea chiar mai negativa decat la inceputul anului. Acest fenomen are foarte putine sanse sa continue chiar si in 2021 », conchide Banfi. Printre castigatorii spectacolelor nu putem uita aurul (+ 23,44%), argintul (+ 43%) si metalele industriale (+ 18%), care ar putea creste din nou daca in 2021 odata cu sfarsitul pandemiei se consolideaza o redresare economica globala. Printre pierzatori, pe langa cativa indici bursieri europeni, inclusiv Ftse Mib italian (-5,85%), scaderea petrolului se remarca cu -21,19%.