ING, anunt important pentru toti clientii

O noua tentativa de frauda informatica in numele ING, una dintre cele mai mari banci cu un portofoliu vast de conturi curente, a fost identificata recent. Multi clienti au primit SMS-uri inselatoare, informandu-i ca conturile lor au fost suspendate si ca trebuie sa acceseze un link pentru a le reactiva. Cu toate acestea, linkul trimis ii redirectioneaza catre o pagina web falsa.

La solicitarea redactiei Economica, ING a oferit sfaturi esentiale pentru clienti, indicand ce ar trebui sa faca si, mai ales, ce sa evite pentru a se proteja.

Iata mesajul transmis de ING:

Primul semnal de alarma este chiar linkul. In acest caz, este vizibil un link suspect, care nu are nicio legatura cu site-ul oficial. In alte cazuri, poate arata similar cu cel oficial, dar va folosi un nume de domeniu diferit sau scris gresit (o litera lipsa sau in plus poate fi un indiciu). Cel mai sigur este sa deschideti o noua pagina si sa introduceti adresa site-ului respectiv in browser sau sa intrati in aplicatia bancara, fara a da click pe linkuri necunoscute. Daca aveti indoieli asupra veridicitatii mesajului, contactati imediat banca!

Publicitate

– Fiti suspiciosi daca primiti mesaje/ e-mailuri alarmante care incearca sa va convinga sa executati o actiune in graba si nu dati curs acestora. Si in cazul acestui mesaj, exista acest sentiment de urgenta, actiunea trebuie efectuata acum (contul a fost suspendat, trebuie actualizate datele, pierdeti coletul etc.)

– Nu accesati niciodata link-uri sau atasamente provenite din surse necunoscute, daca mesajul este neasteptat sau daca ofera castiguri prea bune pentru a fi adevarate. Banca nu trimite niciodata linkuri pentru astfel de actiuni!

– Nu instalati, sub nicio forma, aplicatii prin care oferiti control la dispozitivul pe care il utilizati. Fraudatorii incearca sa obtina controlul total asupra dispozitivului sub pretextul ca va ofera asistenta. Instalarea acestor aplicatii (de tip Anydesk, Teamviewer, LogMeIn) permite acestora sa acceseze de la distanta, de oriunde, dispozitivul impreuna cu informatiile (aplicatii instalate, inclusiv aplicatia bancara, mesaje, documente) acestuia sau expune dispozitivul la malware.

– Nu va autentificati niciodata in aplicatia de internet banking folosind un link primit pe SMS sau e-mail si nu accesati linkuri promovate. Folositi doar aplicatia instalata pe mobil sau tastati adresa URL a aplicatiei intr-o noua pagina web.

– Cititi cu atentie mesajele primite de la banca si Nu finalizati niciodata o operatiune pana nu va asigurati ca este ceea ce va doriti. Cititi cu atentie SMS-urile primite si asigurati-va ca validati operatiunea dorita.
– Nu transmiteti niciodata datele cardului sau credentialele aplicatiei de internet banking (codul de utilizator, parola) si codurile de autentificare primite prin e-mail sau prin SMS.

Aplicatiile remote, detaliate mai sus, sunt folosite foarte mult in ultima perioada, pentru ca pot oferi acces la tot continutul telefonului, e foarte important sa nu instaleze niciodata nimic.

Mai multe informatii despre diferite tipologii de frauda pe pagina noastra de securitate:

https://ing.ro/ing-in-romania/informatii-utile/securitate/

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.