Incepe o noua pandemie? Medicul Adrian Marinescu a facut anuntul

Dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Bals” din Bucuresti, a vorbit, la Antena 3, despre evolutia virusului variola maimutei.

„Cred ca trebuie sa ne referim la lucrurile concrete. Daca ingrijorarea inseamna ca ne gandim ca acest virus ar putea sa dea o pandemie sau macar o epidemie, e clar ca nu e nicio sustinere in momentul de fata.

Hai sa ne gandim ce stim despre acest virus. Stim despre el din 1958, am avut in 1970, primul caz la om.

In afara continentului african, intr-adevar, au fost cazuri izolate. Si ce vorbim acum inseamna undeva in jur de 100, poate peste 100 de cazuri, dar sa stiti ca in ultimele decenii, la nivel de Africa au fost niste mii de cazuri, forme usoare cele mai multe dintre ele, decesele undeva pana in 1%.

Acum lucrurile stau in felul urmator, daca ai un virus care se transmite greu de la om la om, lucru care e demonstrat in acest moment, probabilitatea sa ai niste modificari, niste mutati in viitorul apropiat este extrem de mica, nu spun ca e imposibil.

Dar ce avem acum ca date nu inseamna altceva decat o atentionare. Sa stiti ca, in general, cand exista o atentionare din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii apar mai multe cazuri, in sensul ca si diagnosticul pus mai usor.

Urmarim mai bine ce se intampla pana la urma. O simptomatologie de tipul gripei si cu o eruptie care poate sa semene cu varicela apare in destul de multe cazuri.

„Deocamdata vorbim de prudenta”

Deci viitorul apropiat o sa ne spuna daca intr-adevar e o crestere care va fi in dinamica sau nu si va aduc aminte, de exemplu, cu hepatita misterioasa.

Vorbeam de cazuri, era o discutie legata de noul virus. Vedeti ca nu exista o confirmare si ca in momentul de fata am ajuns la concluzia ca sunt niste cazuri izolate si atat.

Sigur ca trebuie prudenta, dar deocamdata vorbim de prudenta. Nu cred ca intra in vreun fel in discutie, nici macar o epidemie. Nu mai vorbesc de pandemie.

Dupa 2 ani si jumatate de pandemie, e clar ca ne e teama de orice inseamna microorganism.

„La o boala infectioasa, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa te izolezi”

Si atunci ne gandim inclusiv la virusul care da variola maimutei.

Nu spun ca nu trebuie sa fim prudenti, trebuie sa urmarim. Pana la urma, e bine ca Organizatia Mondiala a Sanatatii spre deosebire de momentul initial al pandemiei, cand lipsea poate intr-o oarecare masura, promptitudinea actioneaza mai repede.

A fost o atentionare cu hepatita D, cauze necunoscute. La fel se intampla si acum. E bine ca stim despre aceasta varianta si ca o luam in calcul.

E bine, apropo de Belgia, unde e o carantina obligatorie. Sa stiti ca la o boala infectioasa, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa te izolezi.

Ca izolarea devine si obligatorie pana la urma e vorba doar de modalitatea in care se urmareste mai bine situatia, dar altfel e clar ca trebuie sa ramai acasa cum faci si la bolile eruptive. Daca ai varicela, de asemenea, trebuie sa izolezi de exemplu”, a spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3.