Inca o mare stea ne-a parasit. Actrita Ileana Stana Ionescu a murit

Indragita actrita romana Ileana Stana Ionescu a incetat din viata astazi, la venerabila varsta de 87 de ani. Cu o cariera impresionanta ce s-a intins pe parcursul a sase decenii, Ileana Stana Ionescu ramane in memoria publicului ca o figura iconica a teatrului si filmului romanesc.

Nascuta pe 14 septembrie 1936 in Brad, judetul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu si-a dedicat intreaga viata artei dramatice. Crescuta in Drobeta Turnu Severin, unde a urmat scoala primara si liceul, ea a fost profund influentata de mediul cultural al zonei sale.

Debutul si succesul in teatru si film

Debutul sau pe scena teatrului a avut loc in 1955, la Teatrul de Stat din Resita, in rolul Agnes din „Scoala femeilor” de Molière. In 1959, s-a alaturat Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, contribuind semnificativ la diversitatea si bogatia artistica a scenei romanesti. Ileana Stana Ionescu a avut un impact major si in cinematografia romaneasca, jucand in filme cunoscute precum „Cuibul cu viespi”, „Cucoana Chirita”, „Secretul lui Bachus”, „Pacala”, „Dumbrava minunata”, „Chirita in Iasi”, „Alo, aterizeaza strabunica!”, „Zidul” si „Pacala se intoarce”.

Publicitate

Rolurile sale au fost apreciate pentru profunzimea si talentul actoricesc demonstrat de-a lungul intregii sale cariere. In ultimii ani, Ileana Stana Ionescu s-a retras discret din viata publica, preferand sa traiasca momente de liniste alaturi de familie si cei dragi. Cu toate acestea, contributia sa la patrimoniul cultural al Romaniei ramane impresionanta si de neegalat.

Reactiile dupa aflarea vestii

Vestea trecerii sale a adus un val de emotie in randul colegilor, admiratorilor si a celor din industria filmului si teatrului. Actrita Alexandra Velniciuc a exprimat pe Facebook regretele sale, mentionand impactul profund pe care Ileana Stana Ionescu l-a avut asupra ei si asupra alegerii sale de a urma aceeasi cale.

Articolul continuă după reclame

„Dumnezeu sa o ierte si sa ii odihneasca sufletul! Si datorita ei am ales aceasta profesie!”, este mesajul publicat de actrita.

In ciuda trecerii sale, amintirea si influenta ei vor trai in continuare prin operele de arta pe care le-a lasat in urma. Omagii si mesaje de condoleante au fost aduse in mediul online si in presa de specialitate, subliniind importanta sa in cultura romaneasca contemporana.

Incheierea unei vieti dedicate artei

Cu o cariera impresionanta si o prezenta puternica pe scena si pe ecran, Ileana Stana Ionescu ramane un exemplu de pasiune si devotament pentru arta teatrala si cinematografica in Romania. Moartea sa lasa o lacrima in ochii tuturor celor care au avut privilegiul sa o cunoasca si sa aprecieze talentul sau incontestabil.

„Vine o vreme cand trebuie sa stii sa te retragi, sa faci definitiv un pas in spate pentru ca publicul sa-si aminteasca de tine in zilele cele bune, nu imbatranit si chinuit de ganduri. La 87 de ani, nu prea mai ai ce sa dovedesti celor din jur sau tie insati!”, povestea in urma cu ani de zile chiar Ileana Stana Ionescu, in exclusivitate pentru cancan.ro.

Mostenirea lasata in urma sa

In final, mostenirea lasata de Ileana Stana Ionescu este una care va continua sa inspire generatiile viitoare de artisti si iubitori ai culturii romanesti. Viata si munca sa raman un monument al artei dramatice, iar amintirea ei va fi pastrata cu veneratie si recunostinta de catre toti cei care au apreciat-o si iubit-o. In urma sa ramane sotul, Andrei Ionescu, in varsta de 97 de ani. El a fost si cel care a confirmat internarea sotiei sale. Perioada care urmeaza va fi una grea pentru apreciatul actor, acesta fiind nevoit sa o conduca pe ultimul drum pe cea care i-a stat alaturi in viata la bine si la greu.

„Ileana s-a simtit extrem de slabita si am sunat la salvare, sa vina sa vada ce are. Dupa un consult medical, cei de pe Salvare ne-au spus si ne-au recomandat ca cel mai bine este sa mearga la spital, sa se interneze, pentru a o intari putin, dupa care marti o externeaza, o sa iasa din spital si totul o sa fie ok.”, declara actorul in urma cu ceva timp.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.