Ignatul. Ce sa respecti in ziua de Ignat, pe 20 decembrie 2023, ca sa iti mearga bine tot anul urmator.

Traditii si obiceiuri de Ignat:

Pe 20 decembrie, in Romania, este cunoscuta sub numele de „Ignatul porcilor”, o zi in care multi locuitori, in special cei din mediul rural, respecta o traditie veche prin sacrificarea porcului pentru masa de Craciun si alte sarbatori care urmeaza pana la Sfantul Ion.

Potrivit intelepciunii transmise de la batrani, sacrificarea porcului trebuie sa aiba loc in ziua destinata Ignatului, adica pe 20 decembrie. In caz contrar, se spune ca animalul incepe sa slabeasca si sa se imbolnaveasca, conform informatiilor de pe realitatea.net.

Publicitate

Conform traditiei, in ziua de Ignat, singura activitate permisa este taierea porcului

Este interzis sa se desfasoare alte munci, precum spalatul, cusutul sau maturatul casei. In mediul urban, respectarea acestei traditii variaza in functie de disponibilitatea de timp si de sarcinile zilnice, insa in satele mai mici, locuitorii tin cont cu strictete de obiceiuri.

Ce nu trebuie sa faci de Iganat, pe 20 decembrie 2022, ca sa-ti mearga bine tot anul

In aceasta zi, singura activitate permisa este cea a taierii porcului. Femeile nu au voie sa spele, sa mature sau sa coasa. Sacrificarea animalelor din curte trebuie inceputa dupa rasaritul soarelui. Doar lumina va putea tine la distanta spiritele rele.

In ziua de Ignat, femeile nu au voie sa savarseasca nicio munca pentru ca altfel vor atrage bolile si supararile asupra casei si familiilor lor. De asemenea, se spune ca porci ar trage rufele de pe sarme intinse la uscat.

Stapanul casei poate unge fruntile copiilor cu sangele porcului, facandu-le pe frunte semnul crucii. Astfel, cei mici o sa creasca sanatosi si puternici. Parul porcului este pastrat iar parintii il folosesc sa ii afume pe cei mici ori de cate ori acestia sunt bolnavi sau deocheati.

Inainte de sacrificarea porcilor, locul unde are sa se savarseasca activitatea trebuie purificat printr-un ritual. Mai intai e tamaiat si stropit cu apa sfintita si astfel duhurile rele sunt indepartate. Dupa sacrificarea animalului, lucru facut de barbatul casei, femeia are voie sa transeze carnea dupa ce barbatul a facut semnul crucii.

Ea zice rugaciunea Tatal Nostru si apoi se apuca de transat.

Chiar daca aceasta zi este in postul Craciunului, dupa taierea porcului, gospodinele pregatesc pomana porcului.

Pentru ca in gospodarie sa le mearga bine celor care au sacrificat porcul, ei trebuie sa bage capul porcului in casa cu ratul inainte. Din sangele porcului se poate face si un leac pentru copii atunci cand vor fi raciti. Se amesteca sangele cu mei si se lasa la uscat, iar apoi poate fi folosit cand cei mici sunt bolnavi.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.