Iata unde sa gasim banii de care avem nevoie

Joi, 10 decembrie, BCE a extins si mai mult perioada. Alte 500 de miliarde si o suma totala pentru Programul de cumparare a valorilor mobiliare pentru urgenta pandemica (asa-numitul Pepp) este de 1.850 miliarde. Programul va dura cel putin pana in martie 2022 (comparativ cu termenul initial din iunie 2021) si, in orice caz, atat timp cat BCE considera necesar.

Acum, deoarece obiectivul declarat al Bancii Centrale Europene este de a readuce inflatia la aproape 2% si avand in vedere ca previziunile sale in acest sens spun ca in 2023 aceasta va fi egala cu 2%, este rezonabil sa ne asteptam ca termenul limita pentru a face cumparaturi poate fi extins in continuare si suma relativa – de ce nu – marita. Atat de mult incat incasarile provenite din rambursarea capitalului valorilor mobiliare intre timp in portofoliul Bancii Italiei (care este responsabila de achizitionarea a aproape toate valorile mobiliare italiene) vor fi reinvestite in tot atatea instrumente echivalente pana la expirarea in 2023.

In cele din urma, programul standard de relaxare cantitativa (adica asa-numitul Quantitative easing sau PSPP) continua cu o rata de 20 de miliarde in fiecare luna. In concluzie,BCE isi face „munca murdara” .

Publicitate

Dar ce inseamna acest lucru?

1. In cele noua luni ale pandemiei din martie pana in noiembrie, Via Nazionale a acumulat in portofoliu cel putin 155 miliarde de obligatiuni de stat in plus fata de cele deja prezente, care se ridicau inainte de aceste operatiuni la aproximativ 411 miliarde. Inainte de extinderea perioadei, Italia ar putea face fata si unei alte cantitati de achizitii estimate la aproximativ 100 de miliarde;

2. Odata cu noua operatiune anuntata de doamna Lagarde, se estimeaza ca inca 180 de miliarde de BTP pot fi achizitionate de acum pana in martie 2022 numai cu programul PEPP. La care se pot adauga achizitii facute prin intermediul PSPP clasic estimat la aproximativ 5 miliarde pe luna. Pentru Italia exista cel putin inca 54-55 miliarde. Pe scurt, de astazi pana in martie 2022, BCE va putea achizitiona 235 miliarde BTP, pe langa achizitiile suplimentare de valori mobiliare efectuate cu sume colectate intre timp dupa scadente.

3. Dobanda pentru aceste titluri din portofoliul Bancii Italiei, estimata la cel putin 550-560 miliarde pana in prezent, este practic transferata Trezoreriei sub forma de dividende.

Publicitate

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.