Floriile sau Duminica Stalpilor este cea mai importanta sarbatoare care vesteste Invierea Domnului, Pastele. Floriile se sarbatoresc in functie de cum pica Pastele. Anul acesta, Pastele Ortodox pica in data de 5 mai, iar cu o saptamana inainte, crestinii sarbatoresc Floriile. Astfel, in 2024 Floriile se sarbatoresc pe data de 28 aprilie, potrivit calendar ortodox .
Duminica Floriilor sau Duminica Stalpilor este una dintre sarbatorile importante a anului bisericesc si marcheaza intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim calare pe un asin, intampinat cu ramuri de finic sau palmier. De asemenea, aceasta a fost si prima data cand Mantuitorul a acceptat sa fie aclamat ca imparat, oamenii strigand :„Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine in numele Domnului!”
CITESTE SI: Mihai Voropchievici si Lidia Fecioru: Ce sa faci de Florii ca sa ti se indeplineasca dorintele
Publicitate
Traditii si superstitii inainte de Florii.
Putini crestini stiu ca exista o serie de traditii si superstitii care trebuie respectate nu doar in Duminica Floriilor, ci si inainte de aceasta sarbatoare.
Ce nu ai voie sa faci inainte de Florii.
Batranii spun ca nu e bine sa plantezi pomi inainte de Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim. Puietii care sunt bagati in pamant in aceasta saptamana nu vor da roade. Cel mai bine este sa plantezi flori in saptamana ce urmeaza dupa aceasta sarbatoare sfanta.
Inainte de sarbatoarea de Florii, in unele zone ale tarii are loc un ceremonial numit Lazarita. Acesta este creat dupa modelul colindelor, dar la aceasta traditie particia doar fetele. Una dintre ele trebuie sa se imbrace in rochie de mireasa si sa colinde impreuna in fata caselor unde sunt primite.
Femeile gatesc placinte, pe care le dau de pomana saracilor, la fel ca mama lui Lazar, din vremea lui Iisus.
Este o zi in care se da de pomana mancare, in general. Si mortii trebuie cinstiti in aceasta zi, in multe zone existand obiceiul curatarii mormintelor, al stropirii lor cu apa sfintita si al impodobirii lor cu aceleasi crengute sfintite de salcie.
De asemenea, femeile trebuie sa aeriseasca lucrurile din casa prin scoaterea lor afara, in bataia soarelui. Iar fetele care vor sa se marite anul acesta sunt sfatuite sa isi scoata zestrea afara, pentru chemarea ursitului.
De asemenea, fetele care vor sa isi intalneasca viitorul sot, traditia le sfatuieste sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii, iar cu aceasta apa sa se spele pe cap si apoi sa toarne apa la radacina unui par inflorit. Toate acestea insa de la miezul noptii, pana la venirea zorilor, deoarece nu trebuie uitata interdictia care spune ca de Florii sa nu te speli pe cap, altfel tot parul iti va albi peste noapte.
De asemenea, nu e bine sa faci urari de „La multi ani” persoanelor care au nume de floare inainte de Florii. In traditia populara, a face o urare anticipata este de rau augur. Se spune ca facand asta, persoana respectiva nu va avea parte de o aniversare frumoasa, iar necazurile se vor aduna asupra sa.