Faimosul dr. Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viata! Boala care l-a macinat ani de zile

Gheorghe Mencinicopschi, faimosul medic nutritionist si cercetator in domeniul alimentar, a decedat la varsta de 73 de ani.

Anuntul trecerii sale catre vesnicie a fost facut de vechea sa colaboratoare si prietena Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni.

„Astazi a plecat Domnul Profesor Doctor Honoris Causa Gheorghe Mencinicopschi. Ziua doliului pentru cel care a inceput sa vorbeasca despre nutritie. A fost OMUL care a oferit intotdeauna un sfat bun, OMUL care si-a sacrificat interesul personal pentru cei din jurul DANSULUI, OMUL care nu a acceptat niciodata manipularea, OMUL care m-a motivat sa creez (dintre ruine) Brandul de tara Magiun Topoloveni! Condoleante Doina, Oana, noua tuturor care l-am respectat. Iertare Domnule Profesor daca v-am gresit!
Odihniti-va in liniste!”

Publicitate

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la un spital din Capitala, unde era internat de mai multe zile cu o boala grava la plamani, si va fi inmormantat in locul sau de bastina, in localitatea Domnesti, judetul Arges, langa parintii dansului.

Profesorul Mencinicopschi s-a luptat in ultimii ani cu o suferinta la plamani pe care familia a pus-o pe seama perioadei petrecute in detentie la Rahova, dupa condamnarea nedreapta din dosarul „Telepatia”.

In luna martie anul trecut, presa scria despre starea precara de sanatate a profesorului Gheorghe Mencinicopschi. Acesta nu mai putea respira fara oxigen si obosea imediat, avand organismul foarte slabit. La acel moment, profesorul a fost diagnosticat cu fibroza pulmonara, urmand un tratament prescris de Flavia Grosan. Suspiciunea familiei este ca a contractat microbul din plamani in anii de detentie, in care a fost tinut in frig, umezeala si mucegai la Penitenciarul Rahova.

Gheorghe Mencinicopschi a fost incarcerat in 8 august 2014, dupa condamnarea definitiva la opt ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Din aceasta pedeapsa, Mencinicopschi a executat 780 de zile, adica putin peste doi ani.

Profesorul Mencinicopschi (n. 1 mai 1949, comuna Domnesti, judetul Args – 19 octombrie 2022) a fost biolog, biochimist si cercetator roman, fost director al Institutului de Cercetari Alimentare, o personalitate activa din domeniul alimentatiei din Romania.

A absolvit Universitatea Bucuresti, Facultatea de Biologie­-Biochimie, ca sef de promotie.

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate in domeniul alimentului, alimentatiei, nutritiei umane, biotehnologiei, publicand peste trei sute de lucrari stiintifice in tara si strainatate. A elaborat conceptul privind calitatea „informationala” a matricei alimentare (sustinut la Congresele Internationale de Nutritie Dubna 2007 si Krakovia 2008).

A fost cercetator stiintific principal gr. 1 la Institutul de Cercetari Alimentare, Bucuresti si profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti. Doctor in biologie (1984) cu teza Tehnologii de obtinere si utilizare a preparatelor enzimatice microbiene.

A avut o activitate stiintifica in domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentara, tehnologie alimentara si nutritie umana.

Detine 23 brevete de inventii.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.