Faimosul dr. Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viata! Boala care l-a macinat ani de zile

Gheorghe Mencinicopschi, faimosul medic nutritionist si cercetator in domeniul alimentar, a decedat la varsta de 73 de ani.

Anuntul trecerii sale catre vesnicie a fost facut de vechea sa colaboratoare si prietena Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni.

„Astazi a plecat Domnul Profesor Doctor Honoris Causa Gheorghe Mencinicopschi. Ziua doliului pentru cel care a inceput sa vorbeasca despre nutritie. A fost OMUL care a oferit intotdeauna un sfat bun, OMUL care si-a sacrificat interesul personal pentru cei din jurul DANSULUI, OMUL care nu a acceptat niciodata manipularea, OMUL care m-a motivat sa creez (dintre ruine) Brandul de tara Magiun Topoloveni! Condoleante Doina, Oana, noua tuturor care l-am respectat. Iertare Domnule Profesor daca v-am gresit!
Odihniti-va in liniste!”

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la un spital din Capitala, unde era internat de mai multe zile cu o boala grava la plamani, si va fi inmormantat in locul sau de bastina, in localitatea Domnesti, judetul Arges, langa parintii dansului.

Profesorul Mencinicopschi s-a luptat in ultimii ani cu o suferinta la plamani pe care familia a pus-o pe seama perioadei petrecute in detentie la Rahova, dupa condamnarea nedreapta din dosarul „Telepatia”.

In luna martie anul trecut, presa scria despre starea precara de sanatate a profesorului Gheorghe Mencinicopschi. Acesta nu mai putea respira fara oxigen si obosea imediat, avand organismul foarte slabit. La acel moment, profesorul a fost diagnosticat cu fibroza pulmonara, urmand un tratament prescris de Flavia Grosan. Suspiciunea familiei este ca a contractat microbul din plamani in anii de detentie, in care a fost tinut in frig, umezeala si mucegai la Penitenciarul Rahova.

Gheorghe Mencinicopschi a fost incarcerat in 8 august 2014, dupa condamnarea definitiva la opt ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Din aceasta pedeapsa, Mencinicopschi a executat 780 de zile, adica putin peste doi ani.

Profesorul Mencinicopschi (n. 1 mai 1949, comuna Domnesti, judetul Args – 19 octombrie 2022) a fost biolog, biochimist si cercetator roman, fost director al Institutului de Cercetari Alimentare, o personalitate activa din domeniul alimentatiei din Romania.

A absolvit Universitatea Bucuresti, Facultatea de Biologie­-Biochimie, ca sef de promotie.

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate in domeniul alimentului, alimentatiei, nutritiei umane, biotehnologiei, publicand peste trei sute de lucrari stiintifice in tara si strainatate. A elaborat conceptul privind calitatea „informationala” a matricei alimentare (sustinut la Congresele Internationale de Nutritie Dubna 2007 si Krakovia 2008).

A fost cercetator stiintific principal gr. 1 la Institutul de Cercetari Alimentare, Bucuresti si profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti. Doctor in biologie (1984) cu teza Tehnologii de obtinere si utilizare a preparatelor enzimatice microbiene.

A avut o activitate stiintifica in domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentara, tehnologie alimentara si nutritie umana.

Detine 23 brevete de inventii.