Elena Udrea, condamnata definitiv in dosarul Gala Bute. Decizia nu mai poate fi contestata

Elena Udrea a fost condamnata la inchisoare cu executare, sase ani in dosarul Gala Bute. Decizia, care nu mai poate fi contestata, a fost luata joi de instanta suprema.

Un complet format din cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins joi, ca nefondate, contestatiile in anulare depuse de Elena Udrea si ceilalti inculpati din dosarul Gala Bute, fostul ministru al Turismului urmand sa execute condamnarea de 6 ani de inchisoare.

Decizia instantei a fost luata cu majoritate de voturi si este definitiva, astfel incat Elena Udrea va merge la inchisoare.

In iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnata in acest dosar la 6 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu. La acel moment, ea era in Costa Rica, unde ceruse azil politic. In octombrie 2018, a fost retinuta de Interpol in Costa Rica, unde a fost incarcerata.

In decembrie 2018 a fost eliberata, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, care a hotarat ca sunt ilegale completurile de 5 judecatori de la instanta suprema.

In iulie 2019, Elena Udrea s-a intors in Romania.

Pedepsele dispuse in dosarul Gala Bute

La inchisoare va ajunge si fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, precum si Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.

Ceilalti inculpati au pedepse cu suspendare: Stefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – un an si sase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii) – 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Nationale de Investitii) – 3 ani cu suspendare, Dragos Marius Botoroaga (administratorul unei firme) – doi ani si sase luni cu suspendare.

Pe de alta parte, prin respingerea contestatiei DNA a fost mentinuta decizia de achitare primita de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

Pedepsele din acest dosar fusesera suspendate in decembrie 2018, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca nu a fost respectata legea atunci cand au fost constituite completurile de 5 judecatori de la Instanta suprema, iar sentinta definitiva in dosarul Gala Bute a fost data de un complet nelegal.

Acuzatiile din dosarul Gala Bute

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca in 24 iunie 2011 a fost incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Romana de Box.

In baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei.

„Fondurile publice au fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului constituie in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-a urmarit in realitate asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si au fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au sustinut ca Elena Udrea a avut cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte si la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Obreja pentru a identifica solutii in cazul incheierii contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.