Ea e tanti Luta, eroina din comuna Pechea care si-a salvat 20 de vecini de la inec. Incredibil ce a facut femeia de 69 de ani

Fapta eroica a unei femei din Galati: Tanti Luta a salvat 20 de oameni de la inundatii

Inundatiile catastrofale care au lovit Galatiul au reprezentat o amenintare grava pentru localnicii din zona, insa tanti Luta a devenit un adevarat salvator pentru vecinii ei, protejandu-i de furia apelor.

Vecinii, salvati de tanti Luta in mijlocul dezastrului

Intr-un moment critic, tanti Luta si-a adapostit vecinii in podul casei sale, protejandu-i astfel de apele dezlantuite. Un alt locuitor, dotat cu o barca, a reusit sa salveze un cioban care se refugiase pe un acoperis, conform relatarilor din Observator. Din pacate, proiectele esentiale de aparare impotriva inundatiilor sunt inca nerealizate, multe dintre ele fiind blocate de birocratie.

Publicitate

Locuitorii din Pechea au crezut ca totul se va sfarsi tragic, insa tanti Luta, o femeie in varsta de 69 de ani, le-a oferit o raza de speranta, invitandu-i sa se refugieze in podul casei sale.

„Oamenii strigau in disperare ca nu mai pot sa traiasca si sa vina cineva sa ii ajute. Si i-am tras, ca nu am avut incotro. 20 de persoane ne-am urcat aici in pod si am supravietuit. 20 de oameni, femei, copii, cu toti ne-am urcat. Fara scara, scara era afara, in apa. Ne-am suit pe dulapul asta, sus”, a povestit tanti Luta.

Cum au reusit sa supravietuiasca

Printre cei 20 de oameni salvati de tanti Luta se aflau atat copii, cat si batrani de 80 de ani. Cu totii au ramas in podul casei timp de 15 ore, pana cand apele au inceput sa se retraga si au putut cobori in siguranta.

„28 de persoane care au scapat cu viata. Daca nu eram eu si nu veneau la mine, nu reuseau sa ajunga la sosea, se inecau. Ma bucur din toata inima ca am reusit sa fac o fapta buna, sa scap atatea vieti”, a spus tanti Luţa.

Femeia nu a fost singura care a intervenit eroic in timpul inundatiilor. Un barbat, cu o barca, a reusit sa salveze mai multe persoane de pe Drumul National 25, care fusese transformat intr-un adevarat lac.

Povestea catelului salvator

In mijlocul acestei tragedii, chiar si un catel a devenit un erou, salvandu-si stapanul. Omul, care isi scosese aparatul auditiv pe timpul noptii, nu a auzit viitura, insa cainele sau l-a trezit in timp util.

„Am chemat catelul in casa sa doarma cu mine, sa nu se intample ceva, sa nu se sperie de ploaie. Cand a venit apa, s-a urcat pe pat. A venit catelul in capul meu si m-am trezit. E salvatorul meu! Il iubesc foarte mult. El este ingerul meu pazitor”, a spus Ionut Florea.

Urmarile inundatiilor devastatoare

Inundatiile au provocat pierderi de vieti omenesti, 7 persoane fiind ucise, iar alte 20 de mii fiind afectate in mod direct. Multe animale au pierit in ape, iar autoritatile au fost nevoite sa intervina cu clor in fantani pentru a preveni posibile epidemii. In total, 1.000 de pompieri au fost mobilizati pentru a indeparta noroiul din case si scoli, iar pagubele sunt imense – 6.000 de locuinte au fost distruse. Ajutoarele continua sa soseasca, cu un transport de 60 de tone de provizii ajuns in 17 septembrie in zonele afectate.

Autoritatile dau vina pe lipsa proiectelor finalizate

Un posibil baraj, cel de la Suhurului, ar fi putut proteja zona afectata daca ar fi fost finalizat. Proiectul, inceput in 1975, a fost abandonat in 1989 si de atunci a ramas nefinalizat.

„Este vorba de o amenajare hidrotehnica facuta de ANIF, o acumulare foarte mare, 200 de metri cubi, exact cat am fi avut nevoie pentru a proteja cel putin Slobozia Conachi, Pechea si alte localitati. Trebuie regandit in totalitate acel proiect”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Pe de alta parte, primarul din Pechea afirma ca si-a indeplinit responsabilitatile, dar este nevoie de o colaborare cu autoritatile competente pentru a realiza un proiect amplu de prevenire a inundatiilor.

„S-a decolmaltat in repetate randuri paraul Suhurlui, dar se vede ca nu a fost suficient. Din punctul meu de vedere, pana nu se fac diguri de acumulare incepand de la Barlad si pana la comuna noastra, nu rezolvam problema. Nu se poate face decat in colaborare cu cei de la Apele Romane. Proiectul acesta trebuie sa fie mult mai amplu”, a declarat primarul din Pechea.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.