E prapad din 1 iulie. ANAF incepe controale stricte la persoane fizice. Cum pot fi prinsi romanii pe Facebook: „Nu vom sari nimic”

De la 1 iulie, ANAF anunta ca va incepe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursa a obtinerii averilor fiecarei persoane. Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, directorul Fiscului, Lucian Heius, a declarat ca exista numeroase „exemple de smecheri care sfideaza cu opulenta si luxul pe care il afiseaza, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidand pe omul de rand si care in viata lor nu au platit niciun impozit, iar cand verifici veniturile pe care le au, constati ca ele sunt aproape inexistente”.

„Incepand cu 1 iulie, ANAF va incepe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursa a obtinerii averilor fiecarei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiti care muncesc greu, uneori de dimineata pana seara, sa vada ca in jurul lor altii isi cumpara case care se invart dupa soare, isi achizitioneaza masini exorbitant de scumpe, si ei nu au lucrat o zi in viata lor si nu au platit un impozit.

Publicitate

Este, de asemenea, nedrept pentru agentii economici, care majoritatea lor isi desfasoara business-urile corect, isi platesc taxele si impozitele la timp, iar alti patroni fac evaziune fiscala, folosesc munca la negru, se imbogatesc nemeritat si nu platesc niciun impozit in viata lor. Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca aceste mecanisme sunt daunatoare atat bugetului de stat, dar in acelasi timp creeaza si o mare frustrare in randul societatii romanesti, creand chiar modele antisociale.

Publicitate

Avem peste tot exemple de smecheri care sfideaza cu opulenta si luxul pe cere il afiseaza, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidand pe omul de rand si care in viata lor nu au platit niciun impozit, iar cand verifici veniturile pe care le au constati ca ele sunt aproape inexistente”, a declarat Lucian Heius.

Heius spune ca informatiile despre persoanele fizice vor fi culese de peste tot, inclusiv de pe Facebook.

„Luam informatii de peste tot, inclusiv de pe Facebook. (…) Avem peste tot exemple de smecheri care sfideaza cu opulenta si luxul pe care il afiseaza, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidand pe omul de rand si care in viata lor nu au platit niciun impozit, iar cand verifici veniturile pe care le au, constati ca ele sunt aproape inexistente”, a mai precizat Heius.

Prin aceste actiuni, ANAF vrea sa verifice daca averile acumulate de persoane fizice sunt in concordanta cu veniturile obtinute.

„Dupa o analiza de risc am constatat cu stupoare si cu revolta, de-a dreptul, ca 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, si am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 si 2019, anul 2020 o sa-l finalizam la sfarsitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfarsitul anului, atentie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenta intre veniturile estimate de noi si veniturile declarate si impozitate de 20 de miliarde de euro. Practic, cum am facut aceasta analiza? Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului si din bazele de date ale altor institutii ale statului, primarii in special si conturi bancare, si am vazut in fiecare an ce bunuri mobile si imobile s-au achizitionat de fiecare persoana in parte, cum au evoluat sumele de bani in conturile bancare, cu ce sume si-au creditat propriile societati, cu ce sume si-au majorat capitalurile societatilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut sa angajeze. Sunt convins ca nu am reusit sa gasim toate cheltuielile pe care le-au angajat, ca nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct, si dupa aceea am luat si am verificat pentru fiecare CNP in parte ce venituri au declarat”, a spus seful ANAF, vineri, intr-o conferinta de presa.

Acesta a explicat ca legea spune ca daca exista o diferenta de 10% dintre venitul estimat si venitul declarat, dar nu mai putin de 50.000 de lei, deja exista o neconcordanta la declarare si exista un risc in acest domeniu.

„Oameni buni: 20 de miliarde de euro, in patru ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua in acest mod. Fiscul din Romania trebuie sa faca ceea ce face Fiscul de oriunde din lume. Trebuie sa controlam si sa verificam veniturile si modul de dobandire de la persoanele fizice. Aceasta directie functioneaza de vreo 10 – 11 ani. S-au facut controale, dar intr-un ritm foarte timid. Undeva in 10 ani vreo 630 de decizii de impunere. Media pe fiecare decizie de impunere este undeva la 100.000 de euro, suma care se impoziteaza. De fapt noi ce facem? Mergem, vedem cat a declarat si ce impozit a platit, vedem cat acumulat, avem o discutie contribuabilul respectiv, justifica, incearca sa spuna de unde a avut bani sa-si cumpere 20 de apartamente cand el de fapt a avut venituri fiscalizate doar de, nu stiu, 10.000 de euro. Daca nu si le poate justifica, facem diferenta, impozitam cu 16% si calculam accesoriile aferente pe fiecare an in parte. Din pacate, nu pot sa merg mai mult de 5 ani de zile in urma. Respectam perioada de prescriptie generala in cazul creantelor bugetare. Dar voi directiona mai mult de jumatate din capacitatea de control a persoanelor la persoane fizice, pentru ca nu voi afecta partea de persoane juridice si Antifrauda, care vor merge in continuare impotriva evaziunii fiscale. Dar ne vom duce spre acesti 561.000 de oameni la care exista diferente cumulate de 20 de miliarde de euro. Nu vom sari nimic. Vom incepe de la cel mai mai mare in jos pana la cel mai mic. Vor exista luna de luna cel putin 70 de echipe de control care vor merge si vor face aceste analize. Am sustinerea totala a intregii Coalitii, a domnului prim-ministru Nicolae Ciuca, pentru ca toti suntem de acord ca acesta este ultimul sau glontul de argint pe care il poate folosi Fiscul in Romania impotriva celor care nu inteleg ca trebuie sa isi plateasca impozitele si taxele, ca nu trebuie sa mai faca actiuni care incalca legea”, a mai declarat Heius.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.