Dr. Adrian Marinescu vine cu veste buna: „Va fi ultima strigare”

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infectioase ”Matei Bals”, spune ca ne apropiem de finalul pandemiei. Totusi, medicul spune ca urmeaza o perioada grea, chiar daca varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mai putin agresiva fata de cele anterioare.

”Ma astept sa fie mai multe cazuri, mai ales ca se testeaza mai mult, iar boala se transmite mai usor. Cele mai multe cazuri vor fi insa usoare sau medii.

Acum mai e si discutia ca va fi complicat, si v-o spune medicul, o spun cei care lucreaza in general in circuitul COVID, va fi foarte greu de evaluat un numar foarte mare de pacienti intr-un timp scurt. In Bucuresti vorbim deja de predominanta variantei Omicron. In tara, inca nu, dar in curand va fi toata Romania”, explica dr. Adrian Marinescu.

Medicul spune ca spre deosebire de valurile anterioare, valul 5 se va consuma mai repede, data fiind transmisibilitatea uriasa a noii tulpini. Apogeul este aproape, insa si declinul va fi mai rapid, chiar daca va dura cateva saptamani.

”Varful valului va fi undeva in jumatatea lunii februarie, sigur plus-minus, atunci ar trebui sa fie intensitatea maxima. Iar scaderea nu va fi peste noapte, ci se va intampla treptat.

Dar ma astept ca dupa luna martie situatia sa inceapa sa se echilibreze. Ceea ce inseamna ca avem acum niste saptamani care vor fi complicate, din pacate”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

Medicul spune ca dupa acest val vom incepe sa convietuim cu virusul, pe fondul imunizarii prin vaccinare si trecerea prin boala, COVID-19 urmand sa devina o afectiune mult mai usor de tratat si mai putin severa. De asemenea, incepand din aceasta vara, daca nu vor aparea noi variante mai agresive ale virusului, ar trebui sa ne putem intoarce la normalitate.

”Valul acesta va fi ultima strigare. Nu inseamna ca dispare virusul, dar ma astept sa fie ultima strigare cu impact important in populatie. Vor exista in continuare cazuri care insa ma astept sa fie in numar mai mic, la nivel de regiune.

Nu stiu cat vor tine de sezon, pentru ca virusul nu e neaparat sezonier, dar ma astept ca lucrurile sa se schimbe treptat si sa fie punctul in care sa nu mai fie nevoie de masuri efective, sa nu mai fie necesare. Si vom reusi sa convietuim cu virusul. Dupa acest val ma astept ca vara sa fie deja linistita.

Ma astept ca din vara sa se intample toate acestea, adica sa revenim la normalitate, sa ne bucuram de lucrurile pe care le puteam trai in mod normal, la o viata normala”, a mai spus Marinescu.

Pana in momentul de fata Adrian Marinescu a anticipat corect evolutia pandemiei, dar si felul in care au evoluat valurile care au trecut.

”Teoretic, mai pot sa apara si alte variante periculoase ale SARS-CoV-2. Dar mai degraba, personal, chiar nu cred ca se va intampla asta.

Practic, orice virus are un ciclu si are o evolutie naturala. Chiar si gripa spaniola a tinut trei ani si nu am mai avut-o in continuare.

Sigur, la nivelul acelui tip de virus, pentru ca virusuri gripale si coronavirusuri am mai avut, avem si vom avea tot timpul. Discutam strict de ceea ce face SARS-CoV-2. Cu rabdare va fi bine”, a declarat Adrian Marinescu,pentru Adevarul.