Doliu in lumea filmelor! A murit Nicolae Corjos, autorul filmelor „Liceenii” si „Declaratie de dragoste”

Doliu in lumea filmelor! Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme „Liceenii” si „Declaratie de dragoste”, a decedat, in Capitala, la varsta de 86 de ani.

Incepand din anul 1981, Nicolae Corjos a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia”, perioada in care a realizat 50 de filme documentare, printre care Manastirea Vacaresti (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul International „George Enescu” (1992) etc. si a fost membru al Consiliului National al Audiovizualului intre 1995 si 2001.

Oana Sarbu, Teodora Mares, Stefan Banica, Mihai Constantin, Tudor Petrut, Adrian Paduraru, cei care au fost adusi in lumina reflectoarelor la mijlocul anilor ’80 de regizorul Nicolae Corjos i-au transmis recunostinta lor la aniversarea de 85 de ani.

Nicolae Corjos s-a nascut la Hotin (Romania, astazi in Ucraina), pe 22 mai 1935 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956. De-a lungul bogatei sale activitati artistice, polarizate de lumea filmului, a infiintat studioul de cinematografie al Conservatorului in anul 1966, activand ca profesor de arta cinematografica pana in 1972.

Nicolae Corjos a devenit doctor in muzica in 2000 cu teza „Arta muzicii – componenta si aureola a audiovizualului” si a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 pana in 2009.

Activitatea in cinematografie a inceput-o ca regizor secund al filmelor „Dacii” (1967), „Ciprian Porumbescu” (1973), „Nemuritorii” (1974), „Toate pinzele sus” (serial TV, 1977), „Contele Ory” (1978, in colaborare cu Jacques Trehouta).

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele „Ora zero” (1979), „Alo, aterizeaza strabunica!…” (1981), „Padurea nebuna” (1982), „Declaratie de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigentie” (1988), „Un studio in cautarea unei vedete” (1988), „Liceenii Rock’n’Roll” (1991).

Filmele „Declaratie de dragoste” si „Liceenii” au devenit un fenomen cinematografic al anilor ’80 si s-au bucurat de o popularitate extraordinara in deceniile ce au urmat. Televiziunile din Romania au difuzat aceste filme de zeci de ori, generatii de cinefili revazandu-le cu placere in perioade succesive, ca pe un document artistic al emotiilor si relatiilor sociale specifice varstei adolescentei, asa cum aratau ele in anii ’80, in Romania, si asa cum au ramas si vor ramane ele in profunzime in continuare, indiferent de probele la care sunt ele supuse de istoria recenta.

Regizorul filmelor Liceenii si Declaratie de dragoste va ramane in istorie

“Nicolae Corjos esti parte din viata mea. Ai facut filme care insotesc amintirile oamenilor, despre prima data cand s-au indragostit, cand au mers la plimbare de mana, cand s-au sarutat. Despre casatorii, despre copii.

Unii dintre ei si-au botezat copii Alexandru si Ioana (n.r. protagonistii din „Declaratie de dragoste”), mai mult decat atat, un domn mi-a spus foarte mandru ca si-a botezat nepotii dupa personajele – Alexandra si Ioan”,spunea actorul Adrian Paduraru in clipa cand Corjos implinise 85 de ani, potrivit stiritvr.ro.