Doliu in lumea artistica din Romania. A murit una dintre marile actrite de teatru si film

Valeria Seciu, una dintre marile actrite de teatru si film ale generatiei sale, a murit marti la varsta de 83 de ani, potrivit unui anunt al UNITER. Valeria Seciu, care a fost casatorita cu actorul Octavian Cotescu, a avut roluri memorabile in piese de teatru si in filme, iar dupa Revolutie a fondat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de teatru din Romania.

Potrivit surselor, marea actrita suferea de cancer. „Am aflat cu tristete ca in dimineata zilei de 6 septembrie ne-a parasit extraordinara actrita de teatru, film, radio si televiziune, Valeria Seciu.Vom reveni maine cu detalii despre inmormantare. Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca“, a transmis UNITER, pe pagina de Facebook.

Nascuta pe 1 august 1939, la Bucuresti, actrita Valeria Seciu a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1964, la clasa profesorului A. Pop Martian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa „Cum va place“, in regia lui Octavian Cotescu.

Publicitate

La absolvirea facultatii, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti cu rolul Veronica Micle, in spectacolul „Eminescu“, in regia lui Sica Alexandrescu, alaturi de Ion Caramitru, care i-a fost partener in numeroase alte ocazii. S-a angajat la Teatrul Mic din Bucuresti in 1978, dupa ce a mai jucat la teatrul din Cluj si pe scena Nationalului bucurestean.

Printre spectacolele memorabile in care a jucat de-a lungul carierei se numara „Maestrul si Margareta“, „Cerul instelat deasupra noastra“, „Menajeria de sticla “, „Hamlet“, „Cui i-e frica de Virginia Wolf? “, „Idiotul“, „Enigma Otiliei“, „Razvan si Vidra“, „Apus de soare“.

De asemenea, a avut o activitate prolifica in film, iar printre peliculele in care a jucat se numara „Casa neterminata“, „Blestemul pamintului – Blestemul iubirii“, „Vanatoarea de vulpi“, „Tanase Scatiu“, „Furtuna in Pacific“, „Lumini si umbre“ (serial TV). A fost distinsa cu mai multe premii UNITER, de-a lungul carierei, inclusiv Premiul de excelenta pentru intreaga activitate, in 2007.

Casatorita cu Octavian Cotescu

Octavian Cotescu a cerut-o in casatorie pe fosta studenta, iar acest lucru s-a intamplat in 1966. Dupa moartea sotului ei, in1985, Valeria Seciu s-a dedicat scenei si a continuat sa joace in numeroase spectacole.

Singurul copil al Valeriei Seciu, Alexandru Cotescu, s-a calugarit si s-a retras la Manastirea Vatoped, de pe Muntele Athos, unde este cunoscut drept monahul Daniil.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.