De ce nu-ti lasa ospatarul meniul pe masa dupa ce iti ia comanda. Care este, de fapt, adevarul

Este posibil sa fi remarcat ca atunci cand mergi la un restaurant, imediat dupa ce ai facut comanda, ospatarul iti va lua meniul de pe masa.

Dar care este motivul din spatele acestui gest?

Indiferent daca vorbim despre o seara de weekend sau despre un pranz, multi aleg sa mearga la un restaurant, in timp ce altii prefera locurile de tip fast-food.

Trucurile utilizate de ospatari in majoritatea restaurantelor sunt subtile. Daca in restaurantele de tip fast-food platim pe loc, fara multe complicatii, iar meniul este la vedere, in restaurantele traditionale, lucrurile sunt diferite.

Publicitate

Odata cu aducerea meniului la masa noastra, acesta dispare dupa ce facem comanda. La prima vedere, pare ca ospatarii fac acest gest pentru a face mai mult loc la masa sau pentru ca meniul sa ajunga la alt client.

Cu toate acestea, realitatea este altfel.

Desi putem sa mai comandam si alte feluri de mancare din meniu, observam ca meniul nu mai este langa noi.

Articolul continuă după reclame

Se pare ca acesta este un truc folosit de multi ospatari, astfel incat, atunci cand clientii platesc nota, acestia sa nu mai tina minte exact preturile pentru produsele comandate, ceea ce face mai usor pentru ospatar sa adauge alte sume.

Exista si situatii in care un client cere din nou meniul si poate observa diferenta, insa acest lucru se intampla rar. Prin urmare, nu este de mirare ca uneori ajungem sa platim o nota mult mai mare decat ne-am fi asteptat.

Sa nu uitam nici de bacsisul pe care trebuie sa-l oferim ospatarilor. De obicei, acesta este de 10% din valoarea consumatiei, iar peste 50% dintre romani il ofera atunci cand merg la restaurante.

De asemenea, exista locatii in Romania unde bacsisul este trecut direct pe nota de plata. Astfel, clientul poate plati direct suma intreaga cu cardul, fara a mai fi nevoie de bani cash, iar suma este impozitata.

Aceasta practica nu este intotdeauna pe placul ospatarilor, deoarece pana acum, banii primiti sub forma de bacsis erau doar ai lor.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.