Cunoscutul medic Craiu avertizeaza: „Doua lucruri ar trebui sa stie toti despre aceasta boala extrem de contagioasa”

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu avertizeaza, intr-o postare pe Facebook, ca mai multi parinti se confrunta in aceasta perioada, la copii, cu o varicela.

„Zeci de mesaje de la parinti arata ca acestia se confrunta (cum era de asteptat primavara) cu o boala foarte sacaitoare, aparuta recent la copiii lor – varicela.

„Putini cunosc complicatiile grave ale unei boli extrem de contagioase”

Pe langa spaima estetica (toti am vazut copii sau adulti cu semne de „varsat de vant” pe fata), putini cunosc complicatiile grave ale unei boli extrem de contagioase.

Daca ne uitam la imaginea referitoare la incidenta raportata oficial in Romania (de catre CNSCBT) vom vedea ca, anterior pantemiei, suntem relativ constanti… undeva la 200 cazuri la 100.000 populatie.

De peste 10 ani. Iar daca privim graficul unui studiu din China observam niste coloane de aproximativ 5 ori mai mici, intr-o provincie cu o populatie de 4 ori mai mare decat a Romaniei…

Doua lucruri ar trebui sa stie toti parintii despre aceasta boala extrem de contagioasa:

„Varicela poate fi prevenita prin vaccinare”

1. Poate fi prevenita prin vaccinare, asa cum precizeaza atat autoritatile romanesti cat si ECDC: 2 doze, incepand cu 11 luni, cel mai rapid

2. Pacientul cu varicela, avand un risc mare de complicatii severe, poate fi tratat cu antivirale sau imunoglobuline specifice VZIG. Iar aceste antivirale sunt Aciclovir, Valaciclovir.

Nu se recomanda tratamentul cu antibiotice sau isoprinosine.

Si nici cu aspirina (poate aparea o complicatie mortala – sindromul Reye – sau ibuprofen DUPA ce a aparut eruptia cu vezicule si pustule”, a scris Mihai Craiu, pe pagina de Facebook.