Raceala obisnuita este o infectie virala a nasului si gatului (caile respiratorii superioare). De obicei este inofensiva. Multe tipuri de virusuri pot provoca o raceala obisnuita.
Copiii mai mici de 6 ani prezinta cel mai mare risc de raceli, dar si adultii sanatosi se pot astepta, de asemenea, sa aiba doua sau trei raceli anual.
Majoritatea oamenilor se recupereaza dupa o raceala obisnuita intr-o saptamana sau 10 zile. Simptomele ar putea dura mai mult la persoanele care fumeaza. Daca simptomele nu se amelioreaza, consultati medicul.
Simptome
Simptomele unei raceli frecvente apar de obicei in primele trei zile de la expunerea la virus. Semnele si simptomele, care pot varia de la o persoana la alta, pot include:
Publicitate
– Secretii nazale sau nas infundat
– Durere de gat
-Tuse
-Dureri usoare ale corpului sau dureri usoare de cap
-Stranut
-Stari febrile
-Senzatie generala de rau (stare de rau)
Secretiile nazale pot deveni mai groase si de culoare galbena sau verde, pe masura ce raceala obisnuita isi desfasoara cursul. Aceasta nu este o indicatie a unei infectii bacteriene.
Cand trebuie sa consulti un medic?
Pentru adulti – solicitati asistenta medicala daca aveti:
– Febra mai mare de 38,5
– Febra care dureaza cinci zile sau mai mult sau revine dupa o anumita perioada de timp.
– Respiratie ingreunata
-Durere severa in gat, cefalee sau durere sinusala
Pentru copii
In general, copilul dumneavoastra nu are nevoie sa vada medicul pentru o raceala obisnuita. Dar solicitati asistenta medicala imediat daca copilul dumneavoastra are oricare dintre urmatoarele simptome:
– Febra de 38 la nou-nascuti pana la 12 saptamani
-Febra in crestere sau febra care dureaza mai mult de doua zile la un copil de orice varsta
– Simptome care se agraveaza sau nu reusesc sa se imbunatateasca
– Simptome severe, cum ar fi cefalee sau tuse
– Durere in zona urechilor
– Stari de somnolenta
– Lipsa poftei de mancare
Cauze:
Desi multe tipuri de virusuri pot provoca o raceala obisnuita, rinovirusurile sunt, in general, principala cauza.
Virusul patrunde in corpul tau prin gura, ochi sau nas. Virusul se poate raspandi prin aer atunci cand cineva bolnav tuseste, stranuta sau vorbeste.
De asemenea, se raspandeste prin contact fizic cu cineva care are raceala sau prin partajarea obiectelor contaminate, precum ustensile, prosoape, jucarii sau telefoane. Daca va atingeti ochii, nasul sau gura dupa un astfel de contact sau expunere, este posibil sa raciti.
Factori de risc
Acesti factori va pot creste sansele de a raci
– Varsta. Copiii cu varsta sub 6 ani prezinta cel mai mare risc de raceala
-Sistem imunitar slabit. Daca aveti o boala cronica sau un sistem imunitar slabit ,creste riscul de a raci.
-Perioada anului. Atat copiii, cat si adultii sunt mai predispusi la raceala toamna si iarna, dar puteti raci oricand.
– Fumatul. Este mai probabil sa raciti si sa aveti raceli mai severe daca sunteti expus fumului de tigara.
– Expunere. Daca sunteti in preajma multor persoane, cum ar fi la scoala sau intr-un avion, este probabil sa fiti expus la virusul care provoaca raceli.
Complicatii
Infectie acuta a urechii (otita medie). Acest lucru se intampla atunci cand bacteriile sau virusurile intra in spatiul din spatele timpanului. Semnele si simptomele tipice includ durerile de urechi si, in unele cazuri, o scurgere verde sau galbena din nas sau revenirea febrei in urma unei raceli obisnuite.
Astm. O raceala poate declansa un atac de astm.
Sinuzita acuta. La adulti sau copii, o raceala obisnuita care nu este tratata corespunzator poate duce la inflamatii si infectii ale sinusurilor (sinuzita).
Alte infectii secundare. Acestea includ infectie in gat (faringita streptococica), pneumonie sau bronsiolita la copii. Aceste infectii trebuie tratate de catre un medic.
Prevenire
Nu exista vaccin pentru raceala obisnuita, dar puteti lua masuri de prevenire pentru a incetini raspandirea virusurilor :
– Spalati-va pe maini. Curatati-va bine mainile si deseori cu apa si sapun si invatati-i pe copii importanta spalarii mainilor. Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, utilizati un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool.
– Dezinfectati-va lucrurile. Curatati suprafetele din bucatarie si baie cu dezinfectant, mai ales atunci cand cineva din familia dvs. este racit . Spalati periodic jucariile copiilor.
– Nu impartiti . Nu impartiti pahare cu alti membri ai familiei . Folositi-va propriul pahar sau pahare de unica folosinta atunci cand sunteti bolnav .
-Evitati contactul cu persoanele care sunt racite.
– Ai grija de tine. A manca bine, a face miscare si a dormi suficient si a gestiona stresul va poate ajuta sa tineti racelile la distanta.
Diagnostic
Majoritatea persoanelor cu raceala obisnuita pot fi diagnosticate prin semnele si simptomele lor. Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti o infectie bacteriana sau o alta afectiune, acesta poate recomanda o radiografie toracica sau alte teste pentru a exclude alte cauze ale simptomelor dumneavoastra.
Stil de viata si remedii casnice
Pentru a va face cat mai confortabil posibil cand aveti o raceala, incercati:
– Bea multe lichide. Apa, sucul, supe sau apa calda cu lamaie sunt alegeri bune. Evitati cofeina si alcoolul, care va pot deshidrata.
– Mananca supa de pui. Supa de pui si alte fluide calde pot fi linistitoare si pot slabi congestia.
– Odihna. Daca este posibil, nu mergeti la serviciu sau de la scoala daca aveti febra sau tuse sau sunteti somnolent dupa ce ati luat medicamente. Acest lucru va va oferi sansa de a va odihni, precum si de a reduce sansele de a-i infecta pe altii.
– Reglarea temperaturii si umiditatii camerei. Pastrati-va camera calda, dar nu supraincalzita. Daca aerul este uscat, un umidificator poate umezi aerul si poate ajuta la usurarea congestiei si a tusei. Pastrati umidificatorul curat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului .
– Calmandu-ti gatul. O gargara cu apa sarata poate ameliora temporar gatul dureros sau iritat.
– Utilizarea picaturilor nazale saline. Pentru a ajuta la ameliorarea congestiei nazale, incercati picaturi nazale saline. Puteti cumpara aceste picaturi fara prescriptie medicala si pot ajuta la ameliorarea simptomelor, chiar si la copii.