Vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy, a spus la Antena 3 cum pot romanii sa verifice aplicarea legii 259 din 2021, cu privire la compensarea si plafonarea facturilor la energie electrica si gaze naturale, pentru a nu plati foarte multi bani.
„La energie electrica pretul este plafonat la 1 leu pe kw/h. Acest 1 leu incluzand toate tarifele de retea, toate contributiile si TVA-ul. Daca suntem la plafonare la gaze naturale, pretul este plafonat la 370 de lei pe megawatt ora sau 37 de bani pe kw ora, un pret care include toate tarifele de retea si TVA-ul.
Cei care primesc o factura cu un pret unitar al gazelor sau energiei peste aceste valori categoric nu li s-a aplicat legea 259. In cazul consumatorilor casnici nu exista nicio exceptie.
Publicitate
Compensarea e putin mai complicata. La energie electrica au dreptul la compensare cei care au un consum lunar intre 30 si 330 kw/h, in fiecare luna din perioada de 5 luni in care se aplica legea, din 1 noiembrie pana la sfarsitul lunii martie 2022. Cei care au acest consum trebuie sa beneficieze de acea compensare de 29 de bani pe kilowatt ora.
Toti cei care au suspiciunea ca factura este gresita au de facut un singur lucru in prima faza. Sa conteste factura, sa solicite lamuriri de la furnizori.”, a declarat Zoltan Nagy pentru sursa citata mai sus.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a inceput controlul la companiile de energie electrica si gaze, dupa scandalul facturilor uriase.
Furnizorii de energie electrica verificati sunt:
ELECTRICA FURNIZARE, EON ENERGIE ROMANIA, HIDROELECTRICA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, CEZ VANZARE, TINMAR ENERGY.
Furnizorii de gaze naturale verificati sunt:
ENGIE ROMANIA, EON ENERGIE ROMANIA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, PREMIER ENERGY, ENERGIA GAS & POWER, GAZ VEST.
OConducerea ANRE spune cum trebuie sa actioneze clientul final daca are neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale:
„Clientii finali care au neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale, trebuie sa se adreseze furnizorului care a emis factura in discutie pentru clarificari, acesta avand obligatia transmiterii unei explicatii clare si usor de inteles a modului in care este calculata valoarea facturii, in special in cazul in care aceasta nu este bazata pe consumul real.
In masura in care apreciaza ca prin raspunsul formulat nu au fost aduse clarificarile necesare, clientul final are posibilitatea sa se adreseze ANRE sau altor institutii care au atributii in acest sens, chiar si instantei de judecata.
Recomandam clientilor finali de energie electrica/gaze naturale urmatoarele:
– sa incheie o conventie de consum cu furnizorul de energie electrica/gaze naturale;
– sa solicite citirea lunara a contorului;
– sa verifice daca facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis
– sa verifice in contract perioada in care trebuie transmis furnizorului indexul si sa beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat si ulterior regularizarea acestuia;
– sa verifice daca facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis;
– sa nu ignore notificarile transmise de furnizorul de energie privind modificarea conditiilor contractuale, in special modificarea preturilor/tarifelor. Daca aceste modificari nu respecta conditiile prevazute in contract (pret fix pe o anumita perioada de timp), clientul final are dreptul sa sesizeze ANRE sau alte institutii care au atributii in acest sens, chiar si instantei de judecata.
Precizam ca, in cazul clientului casnic, daca in urma regularizarii suma platita de acesta in plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat sa restituie suma platita de catre client in termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub aceasta valoare vor fi compensate in contul facturilor urmatoare.”