Cum calculezi, de fapt, greutatea unui porc fara a avea un cantar la indemana

Vrei sa-ti cumperi porc de Craciun, dar nu stii daca ai unde sa-l cantaresti? Ar trebui sa stii ca exista o metoda prin care poti sa calculezi greutatea porcului fara cantar. Metoda pe care o propun specialistii este foarte utila in targurile de animale care nu au un cantar de mari dimensiuni.

Cum poti sa calculezi greutatea porcului fara a avea cantar

Ca sa poti afla greutatea unui porc ai nevoie de o ruleta si putina pricepere la matematica. Greutatea porcului viu poate fi aflata fara sa-l cantaresti. Trebuie doar sa faci anumite masuratori pe care sa le aplici intr-o anumita formula de calcul.

Iata ce trebuie sa faci avand la dispozitie o ruleta sau un centimetru de croitorie. In primul rand, trebuie masurata distanta dintre spatele urechii si pana la baza cozii. Aceasta se noteaza cu L in formula de calcul. In al doilea rand se masoara circumferinta porcului in spatele picioarelor din fata. Aceasta variabila va fi notata cu C in formula de calcul.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Care este formula de calcul

Formula dupa care se calculeaza greutatea porcului este urmatoarea:

G = CxCxLx69,3

Iar C inseamna circumferinta, L – lungimea, G – greutatea porcului, in timp ce 69,3 este o constanta de calcul.

Se ia urmatorul exemplu: pentru un porc cu o lungime L de 1,05 metri si o circumferinta C de 1,23 metri vom avea urmatoarea greutate. G = 1,23×1,23×1,05×69,3 = 110,08 kilograme. De retinut ca aceasta formula are o marja de eroare de maximum 3 procente!

De asemene, poate fi calculata inclusiv greutatea carcasei de porc. In acest caz se inmulteste greutatea porcului inmultita cu 0,72 (constanta de calcul). Asadar, un porc de 110 kg are o carcasa cu greutatea de 79 kg.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.