Conferinta focar: Asa s-au infectat 300 de mii de oameni

Cand, in februarie anul trecut, multinationala biotehnologica Biogen a organizat conferinta la Boston, pandemia abia incepuse. Dar Biogen a adunat inca 175 de persoane in aceeasi sala de conventii.

Nu numai. Nu se aplicau masuri de precautie si nu se respecta distantarea sociala. Apoi, trec lunile si, relateaza Corriere della Sera , conferinta Biogen, asa cum a fost precizata de un studiu in revista Science , devine unul dintre primele superfocare ale pandemiei, poate unul dintre cele mai invazive.

Dintre cei 175 de cercetatori adunati in sala de conferinta a hotelului Marriott Long Wharf (acum inchis) in 26 si 27 februarie 2020, cel putin 99 de persoane au avut rezultate pozitive pentru Covid-19. Totusi, cei 99, intre timp, urcasera in avioane si trenuri, pentru a se intoarce acasa sau pentru a se muta la alte conferinte, raspandind virusul. Potrivit specialistului in boli infectioase Jacob Lemieux, primul semnatar al articolului in Science , conferinta Biogen ar putea fi chiar responsabila pentru 1,6% din totalul de 15 milioane de cazuri din Statele Unite si 330.000 de infectii in intreaga lume.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Certitudinea ca aceasta conferinta de la Marriott Hotel din Boston din februarie anul trecut a generat un superfocar provine din stiinta. Cercetatorii care au semnat studiul au analizat secventele ADN a coronavirusului prezent in esantioanele a mii si mii de persoane infectate si, prin incrucisarea datelor, au gasit compatibilitate la mii de kilometri distanta. De fapt, virusurile sufera mutatii in mod natural, iar suma diferitelor mutatii devine un fel de „pasaport” al virusului, permitand identificarea exacta a locului in care a fost contractat.

Studiul a inceput cu 772 genomi Sars-CoV-2 complet din zona Bostonului. Datele au dezvaluit doua evenimente responsabile de o raspandire superioara a virusului. Unul dintre ele, intr-o unitate medicala. Celalalt, cazul conferintei Biogen, a produs „transmisii comunitare sustinute si a fost exportat, rezultand o acoperire regionala, nationala si internationala larga”. Aproximativ 71.000 dintre infectii au avut loc in Florida.

In noiembrie, scriu autorii studiului din Science , pasaportul Biogen a fost gasit chiar si in coronavirusul pacientilor din 29 de tari. Din Australia pana in Suedia. Cercetatorii scriu ca acest caz Boston devine „o dovada puternica a importantei raspandirii evenimentelor in conturarea cursului acestei pandemii”. Pe langa evidentierea modului in care marile evenimente internationale actioneaza ca „ super difuzori ”, devenind principalii vinovati pentru transmiterea virusului dincolo de granitele nationale.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.