Cine sunt avocatii care au castigat, pentru Romania, procesul Rosia Montana

Romania a obtinut o victorie cruciala in disputa juridica privind proiectul minier de la Rosia Montana impotriva companiei Gabriel Resources. Dupa un proces indelungat de noua ani, Curtea de Arbitraj Comercial International de la Washington a emis o decizie care respinge cererea companiei de despagubiri in valoare de aproximativ 6,7 miliarde de dolari. Aceasta hotarare reprezinta o victorie semnificativa pentru Romania si marcheaza un punct de cotitura intr-unul dintre cele mai controversate proiecte din istoria recenta a tarii.

Reclamantii sunt acum obligati sa suporte costurile de judecata legate de procedura de arbitraj, iar aceasta decizie este considerata finala si executorie. Procesul a fost marcat de incertitudine si speculatii cu privire la posibilele consecinte pentru Romania, iar declaratiile publice ale oficialilor, cum ar fi premierul Marcel Ciolacu si ministrul de Finante Marcel Bolos, au alimentat temerile cu privire la o posibila infrangere a tarii in acest proces.

Impactul acestei decizii favorabile Romaniei s-a reflectat si pe piata de capital, actiunile companiei Gabriel Resources listate la Bursa din Toronto crescand semnificativ. Valoarea acestor actiuni s-a dublat intr-o perioada scurta de timp, iar capitalizarea bursiera a companiei a crescut substantial, de la 335 milioane de dolari americani la aproape 600 milioane de dolari.

Publicitate

Afacerea Rosia Montana a fost in centrul atentiei si a starnit numeroase controverse de-a lungul a peste 27 de ani de dezbateri si actiuni. Implicand diverse parti interesate, de la actori din sectorul privat la politicieni si organizatii neguvernamentale, proiectul minier a generat un val de emotii si dispute in societatea romaneasca.

In ciuda intereselor divergente si a luptelor de putere, au existat si persoane care au actionat in interesul national si au contribuit la aceasta victorie a Romaniei. Avocati precum Marius Harosa, Dumitru Dobrev si Stefania Simion au jucat un rol ecrucial in demonstrarea ilegalitatii proiectului si in obtinerea acestei decizii favorabile. De asemenea, Crenguta Leaua a fost un nume de referinta in apararea intereselor nationale si in sustinerea cauzei Rosia Montana.

Aceasta victorie reprezinta un moment semnificativ in istoria Romaniei si subliniaza importanta protejarii resurselor naturale si a patrimoniului cultural al tarii impotriva intereselor comerciale care nu tin cont de impactul asupra mediului si societatii. Este un pas important in directia protejarii valorilor si a identitatii nationale in fata presiunilor economice si politice din ce in ce mai mari.

Casa de avocatura LDDP a fost infiintata in 2005 si printre partenerii principali se numara Stefan Deaconu, fostul consilier prezidential pentru probleme de drept constitutional in timpul mandatului presedintelui Traian Basescu.

Unul dintre membrii echipei de avocati care a obtinut o importanta victorie pentru Romania a fost Marius Harosa de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, un avocat originar din orasul Nasaud.

Avocatul Harosa este recunoscut in spatiul public pentru contributia sa esentiala la salvarea Rosiei Montane. In februarie 2022, Curtea de Apel Ploiesti a emis o hotarare definitiva in dosarul in care mai multe ONG-uri din Cluj-Napoca si Bucuresti solicitau anularea certificatului de sarcina arheologica pentru masivul Carnic din Rosia Montana. Aceasta decizie a reprezentat o victorie istorica pentru Rosia Montana dupa aproape 11 ani de procese.

Certificatul emis in 2011 de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Alba a fost unul dintre cele mai importante documente in procesul de avizare a proiectului minier privat initiat de compania Rosia Montana Gold Corporation.

Stefania Simion este membra a Baroului Bucuresti din 2017 si a devenit consilier juridic si de mediu al primarului general al Bucurestiului, Nicusor Dan. Simion a reprezentat Asociatia Salvati Bucurestiul in instanta in cadrul campaniei Salvati Rosia Montana.

In 2013, Simion a fost consilier juridic al Asociatiei Alburnus Maior si coordonator juridic al retelei Mining Watch Romania, care a semnalat nereguli in procedura de modificare a Legii minelor 85/2003 discutata in Camera Deputatilor in decembrie 2013. Guvernul Romaniei, condus atunci de Victor Ponta, a trimis Parlamentului un proiect de lege controversat in septembrie 2013, care permitea exproprierile si exploatarile miniere la Rosia Montana.

Dumitru Dobrev este un alt avocat care, alaturi de Andreea Szabo, Marius Harosa, Stefania Simion si alti avocati, a castigat peste 40 de procese legate de autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana.

In 2021, avocatul Dumitru Dobrev, doctor in Drept, a respins ideea ca includerea Rosiei Montane in UNESCO ar putea fi decisiva pentru pierderea procesului de la Washington de catre statul roman, declarand ca „este un mit”. Acesta a mentionat ca compania Gabriel Resources avea 66,66% sanse de a pierde procesul si 33,33% sanse de a castiga.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.