Sarbatoarea Sfantului Ciprian: Traditii si obiceiuri respectate anual pe 2 octombrie
Pe 2 octombrie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ciprian, considerat ocrotitorul credinciosilor impotriva blestemelor si duhurilor rele. In aceasta zi, crestinii ortodocsi respecta cu sfintenie o serie de traditii, obiceiuri si superstitii. Afla ce semnificatie are sarbatoarea Sfantului Ciprian in 2024 si ce trebuie facut in aceasta zi importanta.
Sfantul Ciprian este comemorat anual pe 2 octombrie, ziua in care este pomenita si Sfanta Iustina, alaturi de care a suferit martiriul in anul 304.
Nascut din parinti pagani, Sfantul Ciprian a trait in vremea imparatului Diocletian. La inceputul vietii sale, a fost cunoscut drept un mare vrajitor, care oferea jertfe diavolului, chiar si copii. De la varsta de 7 ani, a inceput sa invete vrajitoria, iar la 10 ani a fost trimis de parinti pe Muntele Olimp, considerat de pagani drept locuinta zeilor.
Initial, Sfantul Ciprian era un adept al zeului pagan Apollo si un maestru al artelor oculte. Se credea ca avea puterea de a controla fenomenele naturale, provocand vanturi, tunete si ploi.
Insa viata lui s-a schimbat radical cand a incercat sa o cucereasca pe fecioara Iustina cu ajutorul farmecelor sale. Iustina a respins toate incercarile lui, folosindu-se de rugaciune, post si semnul crucii, iar acest lucru l-a facut pe Ciprian sa se converteasca la crestinism.
De sarbatoarea Sfantului Ciprian, credinciosii respecta o serie de traditii transmise din generatie in generatie. Iata cateva dintre acestea:
In ziua praznicului, se obisnuieste sa se stropeasca hainele si obiectele din casa cu apa sfintita, pentru a alunga spiritele rele.
O veche superstitie spune ca, daca in aceasta zi cineva gaseste un obiect strain in casa, acesta trebuie ars imediat si locuinta tamaiata, deoarece se crede ca obiectul ar putea fi un semn de farmece.
Rugaciunile catre Sfantul Ciprian, rostite pe 2 octombrie, sunt considerate deosebit de puternice, oferind protectie impotriva blestemelor, farmecelor si bolilor grave.
In aceasta zi, credinciosii obisnuiesc sa mearga la biserica pentru a se ruga la racla cu moastele Sfantului Ciprian, cu credinta ca aceste rugaciuni ajuta si femeile care isi doresc sa devina mame.
Se spune ca cei care isi doresc implinirea unor dorinte trebuie sa tina post negru cu trei zile inainte de a merge la racla sfantului, potrivit traditiilor Bisericii Ortodoxe.
Horoscop pana pe 12 iulie 2025. Astrologul Camelia Patrascanu a prezentat, la Fanatik.ro, previziunile astrale…
Cupola de foc loveste Romania: Coduri de canicula si maxime de pana la 42 de…
Reactia presedintelui CCR in scandalul primelor de pensionare de 36.000 de euro. Marian Enache explica…
Ministrul Educatiei, Daniel David: „Premierul are demisia mea pe masa”. Intr-un context tensionat marcat de…
Ultimele clipe din viata lui Mihai Leu. Medicul Irinel Popescu dezvaluie ce s-a intamplat inainte…
Fotbalul mondial este in doliu dupa o veste cutremuratoare. Internationalul portughez Diogo Jota, in varsta…