Placinta cu mere este unul dintre deserturile preferate din intreaga lume, dar americanii au dus acest preparat la un alt nivel. Secretul lor pentru o placinta cu mere perfect crocanta si aromata nu consta doar in tipul de mere folosit, ci si in cateva ingrediente speciale si tehnici de pregatire.
1. Aluatul crocant – baza succesului
Un aluat fraged si crocant este esential pentru o placinta de succes. Americanii folosesc o combinatie de faina, unt rece si putina apa cu otet sau suc de lamaie. Otetul ajuta la mentinerea elasticitatii aluatului, astfel incat acesta sa ramana fraged, dar in acelasi timp sa devina crocant la coacere. Untul trebuie sa fie foarte rece si taiat in cuburi mici, astfel incat, in timpul coacerii, bucatelele de unt sa se topeasca si sa creeze acea textura stratificata si crocanta.
2. Amestecul de mere – alegerea potrivita a soiurilor
Un alt secret al placintei americane este alegerea corecta a merelor. Cele mai potrivite sunt soiurile Granny Smith sau Honeycrisp, deoarece sunt usor acrisoare si isi pastreaza textura dupa coacere. Combinatia dintre merele acrisoare si indulcirea cu zahar brun creeaza un echilibru perfect intre gusturi.
Publicitate
3. Arome specifice – mirodenii ce transforma placinta
Americanii isi condimenteaza placinta cu un amestec special de mirodenii, care include scortisoara, nucsoara si cuisoare. Aceste condimente adauga un plus de aroma, dar nu trebuie sa lipseasca si un praf de sare care potenteaza gusturile. Pentru un twist modern, poti adauga si putina coaja rasa de portocala sau lamaie, care va da o nota proaspata si fructata.
4. Crocantul perfect – toppingul de crumble
Un alt secret american este adaugarea unui strat de crumble (firimituri crocante) deasupra placintei. Acest topping este preparat din unt, faina, zahar brun si uneori fulgi de ovaz. In timpul coacerii, acest strat devine aurit si crocant, oferind placintei o textura deosebita si un gust dulce-racoritor.
5. Untul – ingredientul cheie pentru un finisaj perfect
La final, multi bucatari americani recomanda sa adaugi cateva cubulete de unt deasupra stratului de mere inainte de a acoperi placinta cu aluatul superior. Untul se va topi in timpul coacerii si va imbogati gustul merelor, oferindu-le o textura cremoasa si un gust mai intens.
6. Coacerea corecta – cheia succesului
Pentru a obtine o placinta crocanta la exterior si suculenta la interior, temperatura si timpul de coacere sunt foarte importante. Placinta se coace, de obicei, la 180°C timp de aproximativ 50-60 de minute. Un truc pentru a preveni arderea marginilor placintei este sa acoperi marginile cu folie de aluminiu in ultimele 15 minute de coacere.
Concluzie
Pentru a obtine o placinta cu mere crocanta si aromata, secretele americanilor se bazeaza pe cateva tehnici si ingrediente cheie: un aluat bine lucrat, un amestec aromat de mere si condimente, un topping crocant de crumble si o coacere corecta. Incearca aceste trucuri si vei obtine o placinta delicioasa, perfecta pentru orice ocazie!
Reteta de placinta americana cu mere
Ingrediente:
Pentru aluat:
350 g faina
200 g unt rece, taiat cubulete
1 lingura zahar
1 lingura otet de mere (sau suc de lamaie)
6-8 linguri de apa foarte rece
1 praf de sare
Pentru umplutura:
1 kg mere (de preferat Granny Smith sau Honeycrisp)
150 g zahar brun
1 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita nucsoara macinata
1 lingurita esenta de vanilie
2 linguri faina sau amidon de porumb (pentru a lega umplutura)
Sucul de la o jumatate de lamaie
50 g unt, taiat cubulete mici
Pentru topping (optional – crumble):
50 g faina
50 g zahar brun
50 g unt rece, taiat cubulete
30 g fulgi de ovaz (optional)
Pentru uns:
1 ou batut
1 lingura zahar tos
Instructiuni:
1. Pregatirea aluatului:
Intr-un bol mare, amesteca faina, sarea si zaharul.
Adauga untul rece taiat cubulete si incorporeaza-l in faina, folosind degetele sau un blender de patiserie, pana cand obtii o textura nisipoasa, cu bucatele mici de unt.
Adauga otetul si apa rece, cate o lingura pe rand, pana cand aluatul incepe sa se lege. Formeaza o bila de aluat, imparte-o in doua si infasoar-o in folie alimentara. Lasa aluatul la frigider pentru cel putin 30 de minute.
2. Pregatirea umpluturii:
Curata merele, indeparteaza cotorul si taie-le felii subtiri.
Intr-un bol mare, amesteca feliile de mere cu zaharul brun, scortisoara, nucsoara, esenta de vanilie, sucul de lamaie si faina sau amidonul de porumb. Lasa-le deoparte sa se combine aromele.
3. Asamblarea placintei:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Scoate una dintre jumatatile de aluat din frigider si intinde-o intr-o foaie rotunda de aproximativ 3-4 mm grosime. Transfera foaia intr-o tava de placinta (aproximativ 23 cm diametru), presand usor aluatul pe fundul si marginile tavii.
Pune umplutura de mere peste aluatul din tava, asigurandu-te ca o distribui uniform. Asaza bucatelele de unt deasupra merelor.
Intinde a doua jumatate de aluat si acopera placinta cu aceasta. Poti face si un grilaj, taind aluatul in fasii lungi. Sigileaza marginile, presand usor aluatul cu degetele sau cu o furculita.
Daca preferi un topping de crumble, in loc de capacul de aluat, amesteca faina, zaharul brun si untul rece pana obtii firimituri, apoi presara-le peste mere.
4. Coacerea:
Unge placinta cu ou batut si presara putin zahar tos deasupra pentru un aspect crocant si auriu.
Coace placinta in cuptorul preincalzit timp de 50-60 de minute, pana cand aluatul devine auriu, iar umplutura de mere incepe sa fiarba usor.
Daca marginile placintei se rumenesc prea repede, le poti acoperi cu folie de aluminiu in ultimele 15 minute de coacere.
5. Servire:
Lasa placinta sa se raceasca usor inainte de a o taia. Serveste-o cu inghetata de vanilie sau cu frisca.
Publicitate