Ce este „Furia Laptelui”, fenomenul care ar fi ucis-o pe Betina, tanara mamica decedata la spitalul din Sibiu.

O tanara mamica s-a stins din viata la doar cateva zile dupa ce si-a adus bebelusul pe lume. Betina a murit pe un pat de spital in Sibiu.

O tanara mama din Sibiu, a murit la varsta de 32 de ani, la scurt timp dupa ce a nascut, din cauza unei afectiuni numite „Furia Laptelui”.

Tanara in varsta de 32 de ani, din Sibiu, Betina Baltes, s-a stins din viata la finalul saptamanii trecute. Femeia, care nascuse recent la o clinica privata, a decedat in noaptea de 5 spre 6 aprilie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu.

Publicitate

Pe data de 4 aprilie mersese la urgente, pentru ca avea sanii umflati, insa nu prezenta alte simptome. I-a fost prescris un tratament cu antibiotic, insa femeia ar fi refuzat sa il ia, pe motiv ca isi dorea sa alapteze.

Din cauza ca ar fi refuzat sa ia tratamentul prescris de cadrele medicale, starea de sanatate a femeii s-ar fi inrautatit dupa 24 de ore. Betina Baltes ar fi ajuns in stare grava la spital, iar medicii au incercat sa o salveze, insa, din pacate, eforturile lor au fost in zadar.

”I s-a prescris o reteta cu antibiotic cu indicatii de reevaluare daca i se schimba starea de sanatate. Pacienta s-a prezentat din nou la Spitalul Judetean Sibiu, la aproximativ 24 de ore in stare extrem de grava, cu fenomene clinice de soc toxicoseptic si insufucenta multiupla de organe. 00.39 Pe cursul noptii evolutia a fost nefavorabila, a facut trei stopuri cardio respiratorii si din pacate, a fost declarat decesul.”, a declarat Cristina Balau, purtator de cuvant Spitalul Judetean Sibiu, scrie observatornews.ro.

Specialistii spun ca „furia laptelui”, numita si „angorjarea sanilor” se produce, de regula, in prima saptamana dupa nastere. Vlad Dima, medic ginecolog, spune insa ca este extrem de putin probabil ca o mastitia sa duca la amenintarea vietii.

”Desigur, orice infectie bacteriana netratata corespunzator, se poate extinde in intreg organismul. Insa avand in vedere simptomatologia destul de zgomotoasa, respectiv apare inflamatia la nivelul sanului, angorjare, roseata, frison, febra, mamele se alarmeaza nu ajung in zona in care sa nu fie tratatae corespunzator.”, a declarat Vlad Dima, medic ginecolog, potrivit sursei anterior mentionate.

Ce este Furia Laptelui

Furia laptelui, numita si „angorjarea sanilor”, este un fenomen care se produce, de regula, la trei – cinci zile dupa nastere, dar poate aparea oricand in timpul alaptarii. Se manifesta prin cresterea in dimensiuni a sanilor, care devin tari si durerosi.

Primul lapte care se produce dupa nastere se numeste colostru si este foarte hranitor; acesta devine lapte matern dupa trei – cinci zile, perioada in care poate aparea furia laptelui, din cauza cresterii productiei de lapte.

Furia laptelui nu se manifesta la toate femeile, insa, atunci cand apare, sanii devin durerosi, tari, plini cu lapte, tensionati, cu durere care se poate extinde pana la nivelul axilei si temperatura mai mare decat normal.

Furia laptelui nu inseamna ca sunt blocate canalele prin care circula laptele ci este determinata de cresterea vascularizatiei la nivelul sanilor.

Vascularizatia crescuta este cea care ajuta la producerea laptelui, dar poate determina si angorjarea sanilor.

Care sunt cauzele aparitiei furiei laptelui

zilele de dupa nastere, in care creste productia de lapte;

omiterea unei mese a bebelusului, timp in care laptele se acumuleaza in san si nu este drenat (muls);

bebelusul nu se alimenteaza corespunzator (nu goleste sanul);

bebelusul isi schimba programul de masa (incepe sa doarma toata noaptea);

sanul produce mai mult lapte decat are nevoie bebelusul;

bebelusul primeste formula de lapte praf;

prezenta unor implanturi mamare, care pot bloca fluxul de lapte.

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc implicati in angorjarea sanilor (furia laptelui) sunt:

atasarea defectuoasa a bebelusului la san;

scaderea duratei si frecventei alaptarii;

omiterea unei alaptarii;

introducerea formulei de lapte in alimentatia bebelusului;

folosirea pompei de san fara indicatie clinica, ceea ce poate produce lapte in exces.

Care sunt simptomele furiei laptelui

Furia laptelui nu se manifesta intotdeauna la fel la toate pacientele. Cele mai comune simptome sunt:

sani mult mariti in dimensiuni;

durere la nivelul sanilor;

sanii sunt duri, fermi si grei;

sanii sunt sensibili la atingere;

sanii pot prezenta zone intarite de o consistenta foarte dura;

pielea sanilor este lucioasa si fierbinte;

uneori pot aparea febra si frisoane;

venele de la nivelul sanului devin vizibile din cauza fluxului sanguin crescut.

Umflarea sanilor se poate extinde pana la nivelul axilei sau chiar a sternului, deoarece glanda mamara ajunge pana in acele zone.

Daca febra dureaza mai mult de cateva zile, este necesar un consult medical, deoarece pot fi semne de infectie.

Ce complicatii sunt asociate cu furia laptelui

Furia laptelui poate genera o serie de complicatii:

Infundarea sau blocarea canalelor de lapte: canalele de lapte sunt niste tuburi de dimensiuni mici care duc laptele la nivelul mamelonului; cand aceste canale se blocheaza cu lapte, se formeaza un nodul la nivelul sanului.

Este important ca blocajul canalului sa fie indepartat cat mai repede, deoarece exista riscul de infectie;

Mastita: este o infectie a sanului care apare atunci cand laptele este blocat la nivelul sanului si incep sa se dezvolte bacterii, care duc la infectie. Mastita se trateaza cu antibiotice prescrise medic; de asemenea, e nevoie de masaj bland al sanului, muls si tratament pentru combaterea febrei care se asociaza.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.