Adormirea Maicii Domnului reprezinta una dintre cele mai semnificative sarbatori din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, fiind precedata de un post de doua saptamani. Abia in data de 15 august, credinciosii pot savura mancaruri alese, in cinstea Fecioarei Maria, fara a uita, insa, de cei nevoiasi, carora trebuie sa le ofere de pomana.
Ce se ofera de pomana de Sfanta Maria
Sarbatorita pe 15 august, Sfanta Maria Mare este o sarbatoare crestina respectata cu multa rigurozitate. In aceasta zi, oamenii merg la biserica si se roaga Fecioarei Maria, deoarece se spune ca, in aceasta zi, ea nu poate refuza nici o rugaciune.
Cum Adormirea Maicii Domnului are loc la mijlocul ultimei luni de vara, traditia spune ca de la aceasta data vremea incepe sa se raceasca, apar ploile si toamna incepe, treptat, sa isi faca simtita prezenta. De altfel, aceasta sarbatoare crestina mai este cunoscuta si ca „Pastele de la mijlocul verii”, fiind un motiv de mare bucurie pentru toti credinciosii, cand Maica Domnului s-a inaltat la Ceruri, alaturi de Fiul Ei, Iisus Hristos.
Publicitate
Traditii si obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului
In aceasta zi, credinciosii nu trebuie sa-i uite pe cei saraci si trebuie sa imparta mancare celor nevoiasi. Iata ce ar trebui sa oferi de pomana de Sfanta Maria, sarbatorita pe 15 august.
Obiceiurile si traditiile legate de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului difera in functie de regiunile tarii, insa este sigur ca peste tot se ofera alimente sau obiecte de pomana.
In Moldova, gospodinele ofera de pomana fructe, in special struguri si prune, alaturi de paine, toate acestea fiind sfintite la biserica. In unele zone din Muntenia, cei care detin stupi de albine iau primii faguri cu miere, pe care ii impart nu doar cu familia, ci si cu cei nevoiasi. De asemenea, se ofera apa intr-o cana, linguri, furculite si haine pentru cei saraci. O alta traditie de Sfanta Maria este pregatirea porumbului la gratar sau fiert.
Publicitate