Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament si facator de minuni. Este considerat „purtatorul de tunete si trasnete”, un sfant cu o forta cereasca aparte, care are puterea de a deschide si inchide cerurile si de a aduce ploaia in vreme de seceta. Dincolo de dimensiunea religioasa, ziua de 20 iulie este puternic inradacinata in traditiile populare romanesti, care atrag atentia asupra unor interdictii stricte. Se spune ca nerespectarea acestora atrage mania Sfantului Ilie si necazuri grele asupra casei sau a familiei.
Ziua in care cerurile se deschid. Semnificatia aparte a sarbatorii
Potrivit traditiei populare, in ziua de 20 iulie, cerurile se deschid si sufletele celor adormiti pot fi auzite sau simtite de cei vii. Este o zi cu o incarcatura mistica aparte, in care oamenii obisnuiau sa mearga la biserica, sa aprinda lumanari pentru cei adormiti si sa se roage pentru sanatate si protectie divina. Batranii spun ca daca respecti traditiile in aceasta zi, Sfantul Ilie iti va aduce ploaie la vreme, rod bogat si liniste in familie. Daca insa il manii, urgiile cerului se pot abate asupra ta.
Ce este interzis sa faci pe 20 iulie, de Sfantul Ilie
- Nu se lucreaza sub nicio forma in gospodarie sau la camp – Se spune ca Sfantul Ilie, in mania sa, poate pedepsi cu trasnete, grindina si furtuni naprasnice pe cei care nesocotesc aceasta zi sfanta.
- Nu se spala rufe si nu se aprinde focul in soba – Femeile nu au voie sa spele sau sa gateasca in aceasta zi. Se considera ca focul aprins il provoaca pe Sfantul Ilie, care se foloseste de foc si tunet ca arme impotriva pacatosilor.
- Nu se taie lemne si nu se bate pamantul – Actiunile ce tin de forta si zgomot sunt asociate cu trufia si sunt considerate jignitoare pentru sfant.
- Nu se certa si nu se ridica tonul in casa – Traditia spune ca, in aceasta zi, linistea sufleteasca trebuie sa domneasca, altfel raul se strecoara in familie.
- Nu se consuma mere inainte de a fi sfintite – Merele se duc la biserica dimineata, pentru a fi binecuvantate. Abia apoi se impart copiilor sau vecinilor, in memoria celor trecuti in nefiinta.
- Nu se lasa animalele nesupravegheate – Este ziua in care, potrivit credintelor populare, vanturile rele si fulgerele pot ataca grajdurile si ogoarele.
Obiceiuri si traditii binecuvantate de Sfantul Ilie
De Sfantul Ilie, in satele de munte sau de campie, se pastreaza si astazi obiceiuri vechi, legate de protectia gospodariei si invocarea ploii. Se organizeaza targuri de Santilie, se culeg plante de leac si se impart mere rosii in memoria mortilor. In unele regiuni, apicultorii deschid stupii, iar mierea stransa in aceasta zi este considerata tamaduitoare si se pastreaza in casa ca leac pentru intregul an.
Ce trebuie sa faci ca sa fii protejat de Sfantul Ilie
- Mergi la biserica si aprinde lumanari pentru cei plecati dintre noi.
- Rosteste o rugaciune catre Sfantul Ilie, pentru protectie divina, ploaie la timp si rod bogat.
- Ofera din suflet mere, colaci sau alte bucate intru pomenirea celor adormiti.
- Fii impacat cu tine si cu ceilalti – iertarea si impacarea cu cei din jur atrag binecuvantarea Sfantului Ilie.
Concluzie
Sfantul Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai puternici sfinti ai crestinatatii, iar ziua de 20 iulie nu este una oarecare. Este ziua in care cerurile se deschid, in care rugaciunile au putere si in care traditiile stramosesti ne invata sa ne plecam capul cu smerenie in fata divinitatii. Respectarea interdictiilor acestei zile nu este doar un act de credinta, ci si unul de recunostinta fata de fortele nevazute care ne protejeaza. Sa nu uitam ca, in cultura noastra, credinta, obiceiul si natura se impletesc intr-un echilibru pe care Sfantul Ilie il vegheaza cu strasnicie.