Icoanele sunt indispensabile pe peretii caselor credinciosilor. Potrivit preotilor, icoanele nu trebuie plasate aleatoriu, ci este important sa respectam anumite reguli cand le asezam in locuinta.
Iata pe ce perete ar trebui sa fie asezate si cate icoane este recomandat sa avem in casa.
Cate icoane este bine sa avem in casa si unde ar trebui sa le plasam
Indiferent daca esti un crestin practicant sau nu, preotii sugereaza ca ar fi bine sa ai cel putin o icoana in casa. Aceste obiecte de cult, care ar trebui sa fie si sfintite, sunt simboluri puternice ale credintei si ii pot sprijini pe credinciosi in momentele dificile, atunci cand cer ajutorul Divinitatii prin rugaciune.
Publicitate
Preotii recomanda sa avem o icoana in fiecare camera a locuintei, orientata spre est. Daca exista o camera speciala unde ne rugam des, este permis sa avem mai multe icoane in acea incapere.
Cele mai comune icoane sunt cele cu Mantuitorul, cu Maica Domnului, cu Maica Domnului si Pruncul, cu sfintii ale caror nume le poarta membrii casei, precum si cu diverse scene biblice, a specificat preotul Constantin Coman, potrivit doxologia.ro.
Este bine sa avem in fiecare camera cate o icoana. Locul icoanei in casa este pe peretele de rasarit. Pe peretele cu icoana nu trebuie sa mai punem nimic altceva, pentru ca atentia noastra sa nu fie atrasa de alt lucru atunci cand ne rugam in fata icoanei si pentru ca nu este bine sa punem alaturi de icoana lucruri care nu au legatura cu aceasta.
De ce este bine sa orientam icoana la rasarit
Punem icoana la rasarit pentru ca ne rugam intotdeauna cu fata la rasarit, si la biserica si acasa. Rasaritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mantuitorului Hristos, numit in rugaciunile Bisericii Rasaritul cel de sus, Soarele Dreptatii, etc… Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui si al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, in timp ce apusul, intunericul este semnul raului si al lucrurilor care se fac la intuneric.
Deci, trebuie sa avem grija sa asezam icoana la rasarit, pentru a ne inchina cu fata la rasarit. A fost un timp cand unii dintre crestini tineau icoanele ascunse, dupa usa, in vreun coltisor sau chiar in sifoniere sau in valize. A sosit timpul sa scoatem icoanele la vedere si sa le asezam unde le este locul. (pr. Coman Constantin, Ghidul practic al crestinului ortodox, Editura Bizantina, Bucuresti, 1997)
Publicitate