Nasterea Maicii Domnului este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la data de 8 septembrie a fiecarui an. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Maria Mica. Tot la aceeasi data sarbatoreste si Biserica Catolica Nasterea Maicii Domnului.
In ciuda faptului ca in Noul Testament nu este relatat aest eveniment, Nasterea Maicii Domnului apare in Protoevanghelia lui Iacov, carte scrisa in anul 145 si unde se relateaza originea si copilaria Fecioarei Maria. Conform Protoevangheliei lui Iacov, Maria era de descendenta imparateasca si preoteasca: tatal ei Ioachim era urmas al regelui David, pe cand mama ei, Ana era fiica preotului Matthan.
De asemenea, Nasterea Maicii Domnului reprezinta prima mare sarbatoare a unui nou an calendaricesc, avand in vedere ca acesta incepe cu data de 1 septembrie.
Publicitate
Traditii si obiceiuri:
Ce sa nu faci de Nasterea Maicii Domnului
Fiind o sarbatoare marcata cu cruce rosie in calendar, nu nu ai voie sa faci treburi gospodaresti, nu se spala rufe si nu se face curatenie in casa, ca sa nu se atraga raul.
Barbatii nu au voie sa mestereasca sau sa faca treaba prin gospodarie, iar femeile nu au voie sa coasa, pentru a nu atrage raul asupra lor si a familiilor lor.
In unele zone ale tarii exista superstitia conform careia daca gatesti inainte sau dupa Sfanta Maria Mica, ti se varsa oala cu mancare si ii arde pe copii.
Tot de sarbatoarea Nasterea Maicii Domnului nu e voie sa se aprinda focul in casa, oricat ar fi de frig, fiindca aduce ghinion si boala.
Publicitate