Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Mucenita Filofteia, o sfanta de numai 12 ani. Aceasta a trait in sec. al XIII-lea, in sudul Dunarii. Nu se stie cu exactitate daca provenea din neam de romani sau de bulgari. Moastele sale se afla, de la sfarsitul sec. al XIV-lea, la Curtea de Arges. In sedintele Sinodului BOR din 1950, s-a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia de la Arges. Numele sau se traduce prin „iubitoare de Dumnezeu”.
Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor, a tinerilor si a fetelor pe care le ajuta sa se casatoreasca.
Blestemul moastelor Sintei Filofteia
Moastele Sfintei Filofteia sunt intregi, intr-o racla de argint aurit. Exista un blestem prin care sunt blestemati cei care ar indrazni sa instraineze fragmente din Sfintele Moaste.
Publicitate
Ce nu este bine sa faci in 7 decembrie. Superstitii
Astfel, ea mai este numita si „aducatoarea de ploi”. Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.
Sfanta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor saraci si nevoiasi, pe 7 decembrie e bine sa se ofere pomana copiilor cu o situatie financiara modesta. Se spune ca, daca acestia primesc haine si hrana calda, cei care le-au adus bucurie vor fi feriti de probleme si boli.
De Sfanta Filofteia nu se calca, spala, coase si nu se lucreaza in gospodarie.
Pe 7 decembrie, in traditia populara, se pastreaza obiceiul de a nu folosi cutitul, nici painea nu e bine s-o taiem cu cutitul in aceasta zi, se rupe cu mana, pentru a avea spor si sanatate. De asemenea, Santa Filofteia mai este numita si „aducatoarea de ploi”, fiind considerata o sora indepartata a Sfantului Ilie.