Calendar ortodox 4 iulie 2024. Este praznuit Sfantul facator de minuni.

Pe data de 4 iulie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Andrei Criteanul, cunoscut pentru minunile sale si pentru ajutorul sau rapid.

Calendar ortodox 4 iulie 2024: Cine a fost Sfantul Andrei Criteanul

Sfantul Andrei Criteanul s-a nascut in jurul anului 660 in Damasc, intr-o familie crestina. In mod remarcabil, Andrei nu a putut vorbi pana la varsta de sapte ani, primele sale cuvinte fiind rostite dupa ce a primit Sfanta Impartasanie.

La varsta de 15 ani, Andrei a devenit calugar in Fratia Sfantului Mormant din Ierusalim. Nu dupa mult timp, a fost numit secretar al patriarhului de Ierusalim si, in 685, in calitate de reprezentant al acestuia, a semnat la Constantinopol documentele Sinodului VI ecumenic, care a condamnat erezia monotelita (doctrina unei singure vointe in persoana lui Iisus Hristos).

Publicitate

Dupa ce s-a stabilit la Constantinopol, Andrei a preluat conducerea unor institutii sociale si filantropice importante, inclusiv un orfelinat si o casa pentru batrani.

In 692, a fost ales episcop de Gortyna, in Creta, de unde si numele de „Criteanul” atribuit din traditia bisericeasca. Ca episcop misionar, a construit biserici, a infiintat manastiri si a dezvoltat activitatile filantropice ale Bisericii. De asemenea, s-a implicat in educatia tinerilor si a sprijinit crestinii afectati de incursiunile musulmane in insula, conform crestinortodox.ro.

Sfantul Andrei Criteanul a murit in anul 740, in timp ce se intorcea de la Constantinopol spre Creta.

Articolul continuă după reclame

Unde se gasesc moastele Sfantului Ierarh Andrei Criteanul

Dupa trecerea la cele vesnice a Sfantului Ierarh Andrei Criteanul, moastele sale au fost duse la Constantinopol. In secolul al XIV-lea, faimosul pelerin rus Stefan din Novgorod a marturisit in scrierile sale ca a vazut sfintele moaste ale Sfantului Andrei Criteanul intr-o manastire constantinopolitana dedicata acestuia.

Rugaciune catre Sfantul Andrei Criteanul, care se rosteşte la vreme de mare necaz, pentru ajutor imediat

Doamne Atotputernice şi Atotindurate, imi aduc aminte ca Te-ai nascut Om din Sfanta Fecioara in peştera şi ai fost vandut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca sa ne rascumperi pe noi, pacatoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, indura-Te de mine, pacatosul!

Primeşte, Doamne, aceasta mica rugaciune a mea şi umilita a mea voinţa, ca ma intristez pentru ca Te-am intristat şi ma amarasc pentru ca Te-am suparat fara de numar. La Tine, Preabunule Mantuitor, am toata nadejdea şi cred ca Tu, Care din iubire de oameni ai primit sa fii vandut pentru noi, Te vei indura şi de mine acum, ca sa ma mantuieşti de chinurile cele de veci şi sa ma invredniceşti Imparaţiei Tale.

Nu Te departa de la mine, Doamne, şi ajuta-mi ca in toate sa fac voia Ta şi sa nu Te mai rastignesc in toate zilele cu faptele mele cele pacatoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum faceau iudeii cei necredincioşi in timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacatoasa sa-Ţi spal picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca sa ma invrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate sa-ţi fie pacatele. Amin

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.