Calendar ortodox 22 ianuarie 2024. Este praznuit Sfantul care ii ajuta pe cei incercati de necazuri

Calendar ortodox 22 ianuarie 2024.  In aceasta zi, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Timotei, mare facator de minuni. Preotii spun ca rugaciunea catre acest mare Sfant este grabnic ajutatoare.

Sfantul Apostol Timotei s-a nascut in Listra din tata pagan elin si din mama de neam evreu, potrivit crestinortodox.ro. El a fost ucenic al Sfantului Apostol Pavel. In Listra erau cinstiti indeosebi zeii pagani Zeus si Hermes.

In aceasta localitate, Sfantul Apostol Pavel vindeca un schiop din pantecele maicii sale. Mama lui Timotei il gazduieste in casa sa si-l daruieste pe fiul ei lui Pavel pentru binecuvantarea adusa in cetatea ei. De atunci, Timotei l-a insotit pe acesta in calatoriile lui misionare.

Publicitate

Dupa ce Sfantul Evanghelist Ioan este alungat de imparatul Domitian in insula Patmos, Sfantul Apostol Timotei ajunge episcop in locul acestuia. In timpul unei sarbatori in cinstea zeilor, in cadrul careia paganii purtand masti ucideau oamenii pe care-i intalneau pe strazi aduncand, astfel, jertfa zeilor, Timotei iese cu indrazneala in fata acestora si Il marturiseste pe Hristos.

Articolul continuă după reclame

In urma acestei marturisiri, Timotei este batut pana cand isi da duhul. Din porunca imparatului Constantiu (337-361), moastele sale sunt duse in biserica „Sfintii Apostoli” din Constantinopol, alaturi de cele ale Apostolilor Luca si Andrei.

Rugaciunea catre Sfantul Timotei a celor aflati la mare necaz

Bunatatea invatandu-te si intru toate cumpatat fiind, imbracandu-te cu buna constiinta, precum i se cuvine unui sfant, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; si credinta pazind, aceeasi cale ai savarsit, Sfinte Apostole Timotei, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Rascolirile patimilor si intunericul necunostintei risipeste-le, prin rugaciunile tale, fericite, cu darul cel luminos al nepatimirii, ca sa te laud acum, dupa vrednicie, slujitorule al celor Dumnezeiesti.

Cunoscatorul Cel de mai inainte si Dumnezeu, Cel Ce cu inteleapta purtare de grija se ingrijeste de toate nevoile noastre, vazand frumusetea cugetului tau, Sfinte Apostole Timotei, te-a invrednicit a fi impreuna slujitor cu Dumneze­iestii Apostoli.

Plin fiind, preaintelepte si curat indestulat de Raza Cea Incepatoare de Lumina a Stralucirii Dumnezeiesti, Celei in Trei Sori, izbaveste, fericite, din intunericul pacatelor, pe cei ce te lauda, preacinstite slujitor al celor sfinte. Amin.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.