Calendar ortodox 2 februarie 2022. Sarbatoare mare cu cruce rosie, Intampinarea Domnului

Calendar ortodox 2 februarie 2022. Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si dreptul Iosif pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie afierosit lui Dumnezeu in a 40 a zi de la nastere.

In acest moment se facea si curatirea mamei. In Templu sunt intampinati de dreptul Simeon si prorocita Ana. Potrivit Traditiei, dreptul Simeon a facut parte din traducatorii Pentateuhului din limba ebraica in greaca. In momentul in care a ajuns la textul „Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu“, a inlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu o sa moara pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara (Luca 2, 25-26).

Aceasta sarbatoare mare marcata in Calendarul Crestin Ortodox cu cruce rosie.

Traditii de Intampinarea Domnului

Este bine ca femeile sa duca pruncii spre inchinare la Biserica. Cand copilul face 40 de zile dupa nastere, mama il aduce la Biserica ca si „Mama lui Iisus”. In numele familiei, ea il daruieste ca ofranda lui Dumnezeu si-l inchina la altar.

Credinciosii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru spor si sanatate in aceasta zi. Acest obicei mai poarta numele de „Imblanzirea inimilor impietrite” sau „Profetia lui Simeon”.
In ziua de 2 februarie mai are loc si ziua ursului.

Traditia spune ca parintii isi ungeau copiii cu untura de urs ca acestia a fie puternici si sanatosi, fiind convinsi ca puterea ursului ii este daruita pruncului.

De Stretenie iese ursul din barlog.

Se zice ca daca ursul isi vede umbra inseamna ca va mai dura pana se va incalzi, asa ca se reintoarce in culcusul lui.

Batranii povestesc ca puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului neobisnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a castiga simpatia si bunatatea ursului, oamenii puneau pe poteci vase cu miere si bucati de carne. Puterea acestui animal este transmisa asupra oamenilor, in special asupra copiilor.

Tot in aceasta zi are loc „Tarcolitul viilor”, un ritual de ocol, indeplinit de viticultori.

In Transilvania, barbatii merg sa taie si sa lege via. Din crengutele de vita isi impodobesc palariile si fac o petrecere la care dezgroapa o sticla de vin din anii trecuti.

Aceasta sarbatoare deschide si Anul Nou Viticol si Pomicol. De asemenea, se crede ca timpul este favorabil pentru observatii meteorologice si astronomice, pentru prorocirea belsugului vitei-de-vie si al pomilor fructiferi.