In data de 18 mai 2024, crestinii ortodocsi vor marca o zi de mare insemnatate, comemorand vietile si sacrificiile multor sfinti si mucenici. Aceasta data este profund semnificativa in calendarul ortodox, reprezentand atat o zi traditionala de pomenire a celor adormiti, cat si o ocazie de cinstire a unor figuri sfinte remarcabile.
In aceasta zi, Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfintii Mucenici Petru, Dionisie si Hristina, pe Sfintii Mucenici Andrei, Pavel si cele sapte fecioare care au patimit alaturi de Sfanta Hristina, pe Sfintii Mucenici Iraclie, Paulin si Venedim, pe Sfintele sapte Fecioare Mucenite din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana si Iulia, pe Sfanta Eufrasia, pe Sfantul Stefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului, pe Sfantul Mucenic Iulian, pe Sfanta Anastaso si pe Sfantul Cuvios Martinian, precum si pe Sfantul Mucenic Teodot, papa al Romei.
Calendar ortodox 18 mai 2024
Unul dintre principalii sfinti pomeniti pe 18 mai este Sfantul Teodot din Ancira. Acesta a fost hangiu in timpul domniei imparatului Diocletian, la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. In acea perioada de persecutii impotriva crestinilor, Sfantul Teodot si-a riscat viata adapostind crestinii prigoniti si oferindu-le ajutor. De asemenea, se ocupa de inmormantarea trupurilor crestinilor ucisi.
Publicitate
Un episod semnificativ din viata Sfantului Teodot implica tortura si moartea a sapte fecioare crestine, inecate intr-un lac pentru credinta lor. Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot, cerandu-i sa scoata trupurile fecioarelor din lac si sa le ingroape. Sfantul Teodot, condus de un inger, a reusit sa indeplineasca aceasta misiune, dar a fost tradat de un insotitor si predat judecatorului. Dupa multiple chinuri, Teodot a fost decapitat, primind cununa muceniciei.
In vremea imparatului Deciu, un aprig prigonitor al crestinilor, Sfantul Mucenic Petru, un tanar curajos, a fost capturat in cetatea Lampsac. Refuzand sa jertfeasca zeitei Afrodita si marturisind credinta sa in Hristos, Petru a fost supus la torturi severe si in cele din urma decapitat. Sfantul Dionisie, impreuna cu Sfanta Hristina si alti crestini, au fost si ei martirizati pentru refuzul de a se lepada de credinta crestina.
Sfantul Paulin, originar din Atena, propovaduia neincetat Evanghelia, ceea ce i-a adus persecutii severe din partea dregatorului pagan al Atenei. Dupa ce a fost batut cumplit si aruncat intr-un cuptor cu foc, Paulin a iesit nevatamat prin puterea lui Dumnezeu. Dregatorul a ordonat apoi decapitarea lui, iar Paulin a primit cununa muceniciei.
Importanta pomenirii mortilor
Pe langa cinstirea sfintilor, 18 mai este si o zi traditionala de pomenire a mortilor. Credinciosii ortodocsi organizeaza parastase pentru cei dragi care au trecut la Domnul, respectand astfel o traditie veche si profunda a Bisericii. Aceste ceremonii sunt momente de rugaciune si comuniune, menite sa aduca mangaiere sufletelor celor raposati si binecuvantare celor care ii pomenesc.
Sfantul Stefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului, este un alt sfant pomenit pe 18 mai. Cunoscut pentru viata sa sfanta si pentru contributiile sale la Biserica, Sfantul Stefan a fost un pastor devotat si un aparator al credintei ortodoxe in fata ereziilor si persecutiilor.
Publicitate