Calendar ortodox 16 ianuarie 2024. Sarbatoare mare pentru toti crestinii. Ce se face pentru sporul casei

Calendar ortodox 16 ianuarie 2024.  In aceasta zi serbam inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru. Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) aflam ca in anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfantul Apostol Petru sa fie intemnitat si legat in lanturi. Petru este dezlegat si eliberat de un inger. Lantul cu care a fost legat Petru tamaduia neputintele si gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lant se sfintea.

Lantul a fost pastrat de credinciosii din Ierusalim, trecand de la unii la altii, pana cand Patriarhul Iuvenalie l-a dat Evdochiei, sotia imparatului Teodosie cel Tanar. Imparateasa l-a dus la Constantinopol in anul 437 sau 439. De aici, lantul cu care a fost legat Sfantul Petru, ajunge la Eudoxia, sotia lui Valentin, imparatul Occidentului. Lantul va fi depus intr-o biserica ridicata in cinstea Sfantului Apostol Petru. Potrivit traditiei, in acesta biserica au fost aduse si lanturile cu care a fost batut Apostolul in vremea imparatului Nero.

Articolul continuă după reclame

Ce se face pentru sporul casei

In aceasta zi este bine sa tinem post si sa spunem aceasta rugaciune.

Publicitate

Rugaciunea pe care e bine sa o rostesti in aceasta zi sfanta

”Pe piatra Dumnezeiestii tale marturisiri, sprijinindu-ne, intaistatatorule pe scaun, lauda Apostolilor lui Hristos, cu credinta cinstim lanturile tale, cu care preacuratele tale maini au fost legate.

Pusu-te-a pe tine Domnul, Apostole, adevarata marturie a Intruparii Sale, propovaduind venirea, Crucea, Moartea si Invierea Lui.

Rugaciune Sf Petru. De trei ori tagaduind pe Domnul, ca pe un simplu Om, inaintea ucigatorilor de Dumnezeu, intru nimic nu ai gresit de la teologia ta cea de mai inainte, Sfinte Apostole Petru. Ca L-ai propovaduit pe El, Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu.

Rupe legaturile pacatului nostru, Apostole, ale celor ce cinstim cu credinta sfintitul tau lant si indurandu-te, deschide noua si intrarile Imparatiei celei de sus, ca un preamilostiv.

Rugaciune Sf Petru. Locas cu totul Curat al curatiei, nu pot eu, spurcatul si necuratul, a-ti canta tie, Ceea ce nu stii de nunta. Pentru aceasta ma curateste, cu curatia Duhului, ca sa te maresc pe tine.

Amin.”

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.