Calendar ortodox 13 martie 2022. Este praznuit Sfantul care protejeaza familia de boli si necazuri

Calendar ortodox 13 martie 2022. Biserica Ortodoxa preznuieste Aducerea moastelor Sfantului Nichifor, patriarhul Constantinopolului.

Sfantul Nichifor a fost unul dintre protectorii familiei

Sfantul Nichifor, patriarhul Constantinopolului, a fost izgnonit de imparatul Leon Armeanul (813-820) in insula Proconis, pentru ca a sprijinit cinstirea sfintelor icoane. A trecut la cele vesnice in anul 828, dupa 13 ani de chinuri petrecuti aici.

Publicitate

In secolul al IX-lea, imparatii Teodora si Mihail, au restabilit cultul sfintelor icoane, l-au alungat pe patriarhul Ioan si l-au ales ca patriarh pe Metodie. Dupa patru ani, patriarhul Metodie a cerut imparatilor sa-i permita sa aduca la Constantinopol moastele Sfantului Nichifor.

Publicitate

Dupa ce a primit acordul acestora, patriarhul Metodie a luat cu sine cativa preoti si monahi si s-au dus in insula Proconis. In manastirea Sfantului Mucenic Teodor, au aflat cinstitul trup al Sfantului Nichifor, intreg cu totul, neavand nici urma de stricaciune si dand buna mireasma.

Moastele sale au fost asezate mai intai in Biserica Sfintei Sofia, iar a doua zi, in Biserica „Sfintii Apostoli”. Sfantul Nichifor este cinstit de Biserica Ortodoxa si pe 2 iunie.

Rugaciunea de Sarbatoarea Aducerii moastelor Sfantului Ierarh Nichifor pentru protejarea familiei de boli si greutati

”Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobandit cu smerenia cele inalte si cu saracia cele bogate; Parinte Ierarhe Nichifor, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Ceata patriarhilor, cu laude si cu cantari, cinsteste sfintita pomenirea ta, Sfinte Parinte Nichifor. Ca la pristavirea ta a primit sufletul tau, marite. Pentru aceasta, Cinstita Biserica, marindu-te pe tine, lauda pe Hristos Impara­tul, pe Cel Ce Singur este Iubitor de oameni.

Cu Dumnezeiasca Putere ne­stricate se pazesc vesmintele de ingropare si cu Dumnezeiasca vointa oasele tale, Sfinte Ierarhe Nichifor, care nu si-au des­facut alcatuirea, risipesc toata gandirea cea rea a duhurilor ce­lor necurate: Binecuvantat esti, Dumnezeul parintilor nostri.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.