Calendar ortodox 1 iunie 2024. Este praznuit Sfantul care te scapa de paguba si necazuri

Pe 1 iunie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Iustin Martirul si Filosoful. Preotii spun ca rugaciunea catre acest sfant iţi arata calea de urmat la vreme de necaz.

Calendar ortodox 1 iunie 2024. Cine a fost Sfantul Iustin

Sfantul Iustin Martirul si Filosoful s-a nascut in jurul anului 100 si a trait in vremea imparatilor romani Antonin cel Pios (138-161) si Marcus Aurelius (161-180), scrie crestinortodox.ro. Parintii sai erau greci pagani. Dupa ce intalneste un batran pe malul marii, care ii vorbeste de Hristos, Sfantului Iustin „i se aprinde deodata un foc in suflet si il cuprinde o mare dragoste de profeti, ca si de barbatii aceia care au fost prietenii lui Hristos„. Ajunge, astfel, la concluzia ca aceasta este singura filosofie sigura si aducatoare de folos.

Dupa convertire, ajunge la Roma, unde va deschide prima scoala filosofica in care se va preda credinta crestina. In urma deschiderii acestei scoli, filosoful cinic Crescens devine adversarul Sfantului Iustin, ajungand sa il denunte autoritatilor romane ca este crestin.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Sfantului i s-a cerut sa renunte la Hristos, dar a refuzat cu vehementa, raspunzand ca „niciun om in toate mintile nu abandoneaza Adevarul pentru eroare“.

Prin refuzul sau de a se inchina idolilor a fost pedepsit prin taierea capului, la 1 iunie anul 165.

Moastele Sfantului Iustin se afla in Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul“, din Sacrofano, in apropiere de Roma.

Rugaciunea catre Sfantul Iustin Martirul iţi arata calea de urmat la vreme de necaz

Cele ale noastre depasesc orice alta invatatura prin aceea ca noi avem in Hristos intreg Cuvantul, Care S-a aratat pentru noi trup, Cuvant si suflet, Ipostasul Insusi a ceea ce inteleptii veacurilor au scos cu truda din vistieria Adevarului, contempland doar in parte Cuvantul.

Pentru aceasta, sfinte Iustin, cinstim pe Logosul lui Dumnezeu intrupat, Care in multe feluri si in multe chipuri a randuit iconomia cea spre mantuire a lumii, purtand de grija celor ce cu dreapta credinta se inchina Dumnezeului celui viu, Unul in Treime, pe Care prin moartea ta martirica L-ai preaslavit!

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.