Avertismentul medicului Virgil Musta privind boala care provoaca panica in lume: „Se poate ajunge la deces”

Medicul Virgil Musta a vorbit la Romania Tv, despre variola maimutei. Potrivit acestuia, in acest moment exista o alarma epidemiologica.

„Vaccinul de variola protejeaza de aceasta boala. Este o boala care nu este foarte contagioasa. De obicei apare in familie sau se pot contamina persoanele care ingrijesc persoanele bolnave. Transmiterea este pe cale respiratorie, prin contact mai apropieat, prin tegumente, prin leziuni ale tegumentelor. Nu este la fel de contagioasa precum gripa sau covidul.

Trebuie sa fim prudenti. Nu cred ca suntem in pericol. Este o alarma epidemiologica. Datorita faptului ca populatia trece dintr-o zona in alta, exista riscul ca o patologie cu care nu suntem obisnuiti in Europa sa apara si aici.

Publicitate

Se poate transmite atat de la animal la om, cat si de la om la om. Nu exista tratament specific. Simptome sunt dureri de cap, dureri de muschi, febra, apoi apare o eruptie care initial este de culoare rosie.

In niciun caz nu apare o noua pandemie. Tarile care au anuntat mai multe cazuri sunt tari in care turismul este foarte dezvoltat.

Se poate muri, 1 din 10 cazuri la persoanele care au factori de risc sau persoane care au imunitate scazuta pot avea forme severe si se poate ajunge la deces”, a declarat Virgil Musta la Romania tv.

Informatii esentiale

„Oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimutei se poate infecta. Este important sa intelegeti ca variola maimutei nu se raspandeste cu usurinta intre oameni, ci necesita un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuala unde au fost testati negativ pentru infectii cu transmitere sexuala obisnuite”, atrage atentia Ministerul Sanatatii.

Simptomele pot fi usoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase (mancarime – n.r.) sau dureroase. Acestea includ eruptii cutanate veziculoase pe intreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului.

Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sanatate sexuala din Europa au prezentat eruptii cutanate si leziuni la nivelul organelor genitale si anusului.

Eruptia cutanata sau leziunile pot fi insotite de febra, durere in gat, ganglioni limfatici umflati si leziuni la nivelul gurii si ochilor.

Majoritatea pacientilor se recupereaza in cateva saptamani, fara tratament.

Recomandari

Orice persoana care prezinta o eruptie cutanata neobisnuita ar trebui sa consulte medicul.

Orice pacient cu suspiciune de variola maimutei trebuie investigat si izolat in timpul perioadelor infectioase presupuse si cunoscute, adica in timpul stadiilor prodromale si cu eruptii cutanate ale bolii.

Urmarirea in timp util a contactilor, masurile de supraveghere si comunicarea riscurilor intre furnizorii de servicii medicale sunt destinate prevenirii aparitiei altor cazuri si gestionarii eficace a epidemiei actuale.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.