Anuntul oficial. Ce se intampla cu voucherele sociale

Anuntul oficial. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a anuntat ca prima transa de ajutoare pentru achizitionarea de alimente si mese calde oferite va ajunge la beneficiari in perioada 20 – 24 iunie.

„Incarcarea voucherelor se va face dupa ce se incheie procesul de distribuire, asa ca ajutoarele aferente transei I vor ajunge la beneficiari in perioada 20-24 iunie”, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Marcel Bolos, calendarul urmatoarelor transe va fi adaptat dupa jumatatea lunii iulie, astfel incat persoanele defavorizate sa poata folosi cat mai urgent aceste ajutoare.

„Voucherele vor fi acordate in patru transe. Vom avea in vedere ca, la jumatatea lunii iulie, dupa evaluarea implementarii primei etape, sa adaptam calendarul urmatoarelor transe pentru ca beneficiarii sa poata utiliza cat mai urgent voucherele pentru achizitionarea alimentelor si meselor calde”, a explicat ministrul.

De la 1 iunie, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a inceput procesul de emitere, distribuire si incarcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru Romania”.

Tichetele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominala de cate 250 lei si sunt destinate persoanelor aflate in situatii de deprivare materiala sau risc de saracie. Astfel, peste 2,5 milioane de persoane vor primi tichete pentru achizitia de produse alimentare si mese calde in valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei. Mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de catre unitatile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor si inserarea CIP-ului), implicuire si distribuirea prin intermediul CN Posta Romana si incarcarea valorica a cardurilor.

Cine va beneficia de ajutoare

De ajutoare vor beneficia: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel putin 2 copii in intretinere, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; persoanele fara adapost, asa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare.

Persoanele eligibile, stabilite de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, nu trebuie sa depuna cerere pentru acordarea sprijinului. Cardul va fi livrat de catre angajatii Postei Romane si poate fi utilizat doar pentru achizitionarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri. Cardurile vor fi insotite de scrisori care contin instructiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri si un numar de telefon pentru cazurile in care sunt intampinate probleme.

In cazul in care sunt indeplinite criteriile pentru a beneficia de ajutor insa pana la finalul perioadei in care se aloca transa I persoanele nu au intrat in posesia cardului, acestea sunt sfatuite sa se adreseze celui mai apropiat oficiu postal, de unde vor primi indrumari.

„Aceasta initiativa este cea mai importanta de acest gen derulata pana acum in Romania, din perspectiva numarului de beneficiari”, precizeaza MIPE.

Voucherele se vor acorda o data la doua luni, pana la finalul anului, iar sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data incarcarii lor.